Foto: Harry Woertink

Dodenherdenking in de gemeente

Op diverse plaatsen in de gemeente Ommen worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

 

Kamp Erica Besthmenerberg:
De historische vereniging CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op vrijdag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: ‘Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen ’42 – ’45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord’. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.

In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen. Om 17.30 verzamelen we op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Om 17.58 wordt The Last Post in acht genomen en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in de Besthmenermolen.

Beerzerveld- Mariënberg
Op 4 mei a.s. zal in verband met de bevrijding van Nederland, de jaarlijkse Dodenherdenking plaatsvinden in Mariënberg. Om 19.30 uur verzamelen we op de hoek Nieuweweg/Stationsweg t.h.v pastorie G.K.V . Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het “NS monument” waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg. Daar zal een aantal liederen worden gespeeld door leden van de Broederband. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden er kransen gelegd door respectievelijk kinderen van groep 7/8 van de GBS de Regenboog, de gemeenten Hardenberg en Ommen en het 4 mei comité. Aansluitend is er voor een ieder die wil gelegenheid om bloemen te leggen. Ter afsluiting zullen we onder begeleiding van de Broederband met elkaar nog twee coupletten van het Wilhelmus zingen. Wij verzoeken iedereen om de vlag halfstok te laten hangen op deze dag. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mogen we deze dan feestelijk en voluit laten wapperen!

Stegeren
De herdenking in Stegeren begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord wordt om 19.45 uur gegeven door Frits Welink, voorzitter PB Stegeren/Junne. Om 20.00 uur zal er 2 minuten stilte worden gehouden. Na de 2 minuten stilte volgt het zingen van het Wilhelmus. Om 20.06 uur houdt wethouder Lagas een toespraak. Hierna volgt de kranslegging door wethouder Lagas en Egbert Baarslag. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die voor u klaar staan. Tevens is er gelegenheid om droppingsmateriaal (o.a. geweren) te bekijken, die destijds bij de droppings in Stegeren zijn gebruikt.

Lemele
Op vrijdag 4 mei worden in Lemele, net als op vele andere plaatsen in het land, de mensen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. De herdenking vindt plaats bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het Taptoesignaal, waarna het 2 minuten stil wordt. Vervolgens worden kransen gelegd namens de inwoners van Lemele en door wethouder Scheele namens de gemeente Ommen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan deze korte plechtigheid deel te nemen. Zorgt u dat u om 19.55 uur aanwezig bent?

Ommen:
In Ommen start het programma om 19.45 uur bij het gemeentehuis. Dit jaar werken mee aan de herdenking kinderen van basisscholen De Triangel en De Kardoen, scoutinggroep Van Pallandt, het Ommer Mannenkoor onder leiding van Gezinus Veldman en muziekvereniging Crescendo.
Om 19.45 beginnen de muziekvereniging en het mannenkoor gezamenlijk het programma. Om 19.59 speelt de trompettist The Last Post, waarna er 2 minuten stilte wordt gehouden. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Om 20.05 uur houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Daarna draagt het Mannenkoor een lied voor samen met de kinderen van de basisscholen. Om 20.16 uur vindt de kranslegging plaats door de burgemeester, het 4 mei comité en de kinderen van de basisscholen. Na de kranslegging lezen de leden van het 4 mei comité de 71 namen voor van de oorlogsslachtoffers. Vervolgens start het defilé en is er voor ieder de gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Foto: Dodenherdenking 2017

Artikel delen:
Foto's 2
Foto: Harry Woertink
Gerelateerde berichten