Informatieavond op 14 mei Ommen viert 75 jaar vrijheid

Nederland viert in 2020 dat 75 jaar in vrijheid wordt geleefd. Ook in Ommen wordt uitvoerig aandacht besteed aan dit lustrumjaar met herdenkingen en feestelijkheden. Om de invulling van het programma verder vorm te geven organiseert de Stichting Ommen 75 jaar vrijheid op dinsdag 14 mei om 19.30 uur een informatieavond in het gemeentehuis van Ommen.

Iedereen  die mee wil denken of iets in het kader van 75 jaar vrijheid wil organiseren is dan van harte welkom. Wel vraagt de organisatie om zich vooraf aan te melden. Dat kan via het mailadres: stichtingommen75jaarvrijheid@kpnmail.nl.

Totaalplan

Achter de schermen van de stichting wordt hard gewerkt aan de plannen voor de viering van Ommen 75 jaar vrijheid. Door het stichtingsbestuur wordt een raamwerk opgezet met een goed afgewogen totaalplan voor de festiviteiten in het jaar 2020. Daarbij is ook aandacht voor het educatieve gedeelte om rond de diverse herdenkingsdagen ook voor de jeugd activiteiten te ontwikkelen. Omdat veel plannen nu eenmaal afhankelijk zijn van geld als het gaat om de uitvoering wordt om een goed en evenwichtig programma te kunnen aanbieden veel energie gestoken in het verkrijgen van sponsorgelden.

Stichting

Zoals bekend is voor de viering in 2020 de Stichting Ommen 75 jaar vrijheid opgericht bestaande uit diverse mensen uit de Ommer samenleving die verschillende verenigingen en organisaties vertegenwoordigen. Het bestuur wordt gevormd door Frits Welink, Roos ter Beek, Harry Woertink, Hans van Bruggen, Piet Horinga, Alice van den Nieuwboer en Gert Witte. Inmiddels hebben een aantal bestuursvergaderingen plaatsgevonden en zijn de grote lijnen uitgezet.

Het programma voor 2020 ziet er voorlopig als volgt uit: maandag 27 januari: Holocaust Memorial Day met een herdenking en wandeling langs Stolpersteine; zaterdag 11 april: Bevrijdingsdag van Ommen met feest; maandag 4 mei: Nationale Dodenherdenking: Herdenkingen en stille tocht; dinsdag 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag met feest en gezelligheid; zaterdag 4 juli: Veteranendag met dropping in Stegeren, optreden Militair Orkest en feest met bands in het centrum van Ommen; zaterdag 15 augustus: einde van WO II wereldwijd met feest en diverse activiteiten; zaterdag 24 oktober: oprichting van de Verenigde Naties met educatief programma voor Ommer scholieren, activiteiten en feest.

Verder worden verspreid over het jaar 2020 doorlopende activiteiten gehouden zoals bijvoorbeeld een expositie in het Streekmuseum. Daarnaast wordt gewerkt aan een app voor wandel- en fietsroutes die voert langs markante punten uit de Tweede Wereldoorlog.

Tekst (C): Harry Woertink 

 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten