De Lelie in Ommen 11 mei open tijdens Nationale Molendag

Op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei 2019 is het Nationale Molendag. Vele honderden wind- en watermolens in Nederland zijn dan open voor bezoek. In Ommen is het molen De Lelie aan het Molenpad waar op zaterdag de molenaar bezoekers welkom heet.

Bezoekers kunnen die dag bovendien lekker smikkelen en smullen van producten die van de molen afkomstig zijn. Want behalve heerlijke pannenkoeken worden ook lekkere koekjes, cake en broodjes gebakken om te worden geproefd in de speciale “Proeverij” van De Lelie.

“Het bakken van brood, maar ook lekkernijen is nog altijd in”, zegt Rita Wolters van molen De Lelie. “Wij hebben een groot aanbod. Dat varieert van bananenbroodmix, koekjes tot verschillende soorten bakmeel voor cake. Wij stellen zelf de producten samen om mee aan de slag te gaan. We kunnen iedereen advies geven over de wijze van bakken”.

Beroepsmolenaar

Anton Wolters is sinds 1983 als beroepsmolenaar aan de Lelie verbonden. De ambachtelijk korenmolenaar maalt verschillende soorten meel voor bakkers, reformen en particulieren. De in de molen gemaalde meel is bestemd voor bakkers en particulieren. “Met een windmolen kun je pas echt goed meel malen. Dat is wat anders als een computergestuurde machine, waar geen vinger aan te pas komt”, legt molenaar Anton Wolters uit “Het meel zoals dat op een molen gemalen wordt komt ambachtelijk tot stand.

Dat bakt voor de bakker ook veel beter. Daar komen geen broodverbeteraars of rijsmiddelen aan te pas. Het meel is een puur natuurproduct, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Als het bij de basis goed gaat, dan ligt hier een stukje kwaliteit waar de natuur en het milieu wel bij varen maar wel betaalbaar zijn”. Onder de molen is de natuurwinkel gevestigd waar meel- en biologische producten worden verkocht. Nieuw in het broodassortiment is de “Wiekenbol” een broodje met als voornaamste bestanddeel rogge afkomstig uit eigen streek. Dit keer geoogst in de Ommer buurtschap Varsen. De tegenover de molen gelegen molenschuur is genoemd naar “Polevers”, de oude bijnaam van de familienaam Wolters.

Beeldbepalend

De molens zijn beeldbepalend voor Nederland en werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Die zijn gebleven en gerestaureerd zijn nog steeds te bewonderen en de Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar!

Foto: Rita Wolters in de Proeverij van de molen De Lelie. 

Tekst (C): Harry Woertink 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten