Open Dag vleesvarkensstal familie Scholten

De familie Scholten bouwde in Balkbrug een gloednieuwe toekomstgerichte stal voor haar vleesvarkens vol innovatieve snufjes. De varkensstal wordt aanstaande vrijdag 7 juni geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers.

Een unieke kans om de stal, die aan een bestaande stal werd aangebouwd, van binnen te bekijken en om met eigen ogen te zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij.

Opgroeien volgens het Beter Leven principe van de Dierenbescherming

In de nieuwe varkenshouderij van de familie Scholten groeien biggetjes op volgens het

1-Ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat betekent dat de varkens bij de familie Scholten meer ruimte en extra speelgoed krijgen dan volgens de wet verplicht is. Zo beschikken de varkens van de familie Scholten over Knabbelpalen van zacht hout en hooiruifen waarop de biggen hun natuurlijke behoefte om te wroeten, knabbelen en bijten kunnen botvieren. De biggen bij de familie Scholten worden niet gecastreerd.

De varkens in de nieuwe stal leven er in grote groepen van wel 50 varkens. Daar genieten ze optimaal van hun bewegingsvrijheid en sociaal contact. Voor de sociaal wat zwakkere varkens is er een aparte groepshuisvesting. Daar krijgen dieren die in de groep vaak het onderspit delven, extra aandacht, bescherming en speciale voeding om snel op te groeien tot sterke dieren. Wie de stal van de familie Scholten bezoekt, valt het op dat er veel licht via een grote lichtstraat over de hele lengte van de stal naar binnen valt. De varkens profiteren daardoor van een optimaal dag- en nachtritme. Omdat er UV-werend glas is gebruikt hebben de varkens en de boer op zonnige dagen, minder last van de warmte.

Duurzame stal die de omgeving veel minder belast

De nieuwe stal gebruikt uitsluitend duurzame energie en belast de omgeving veel minder. Zo is er een luchtwasser die 85% ammoniak, geur en stof uit de stallucht filtert. De buurt ervaart daardoor veel minder overlast van de nieuwe stal. Bovendien ontstaat er in de luchtwasser een waardevol mestproduct dat een melkveehouder uit de buurt gaat gebruiken om zijn weiden te bemesten. Hij bespaart daarmee op kunstmest. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren. Daarvoor zorgt de slimme klimaatcomputer.

Om de jonge biggen extra comfort te bieden, zijn hun hokken uitgerust met vloerverwarming. De warmte die de familie Scholten daarvoor gebruikt, haalt ze bij de grote zware varkens vandaan via een slim systeem voor duurzame warmteterugwinning. Dankzij dit innovatieve verwarmingssysteem, verbruikt de nieuwe stal geen fossiele brandstoffen voor de verwarming maar uitsluitend duurzame energie. Een computer gestuurd voersysteem zorgt ervoor dat elk varken in de nieuwe stal, een uitgebalanceerde maaltijd krijgt met de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Gezonde voeding helpt de dieren om voorspoedig op te groeien en in topconditie te blijven. Om het risico op brand in de stal zo veel mogelijk te beperken, investeerde de familie van Scholten in brandwerende bouwmaterialen maatregelen.

Meer informatie

Slagerij Joost Hogenboom uit Dedemsvaart verkoopt het vlees van de Beter Leven varkens van Scholten. Tijdens de open dag is iedereen welkom. Er zijn veel toeleveranciers en ook de familie Scholten zelf is er om bezoekers te vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. De open dag aan de Derde Schansweg 8 op vrijdag 7 juni wordt gehouden van 14.00 tot 18.00 uur.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten