Bijzondere spullen, mensen en initiatieven komen samen in de nieuwe Ommer Schatkamer

Ommen is een unieke winkel rijker. In de Schatkamer aan de Kruisstraat 7 treft men prachtige spullen met een geschiedenis aan. Wie er koopt, beschikt niet alleen over een bijzonder artikel met ervaring, maar werkt mee aan duurzaamheid, aan een tweede kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en aan het milieu. ‘De Schatkamer is een aanwinst waar we als Ommer samenleving heel blij mee mogen zijn’, zegt wethouder Leo Bongers, die de winkel opende.

De Schatkamer is een initiatief van Kringloopbedrijf Noggus&Noggus, met vestigingen in Ommen, Dalfsen, Staphorst en Hasselt, en Stichting Kringloop Zwolle met twee vestigingen in Zwolle. De winkel wordt gerund door twee vaste krachten, in de toekomst bijgestaan door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vele initiatieven komen in de winkel samen. Zo worden er artikelen verkocht, gemaakt door statushouders die werkzaam zijn in Naaiatelier SamSam.

Mensen met een beperking maken bij de stichting Philadelphia van oude kaarsen mooie nieuwe kaarsen, die bij de Schatkamer te koop worden aangeboden. Op die manier maken de mensen van Binthout prachtige meubelen en bijvoorbeeld snijplanken van oude tafelbladen en ander hout dat anders de versnipperaar ingaat.

Mensen met een beperking maken bij Frion van oude fotolijstjes unieke nieuwe, die ook bij de Schatkamer te verkrijgen zijn. En zo komen allerlei initiatieven samen bij de nieuwe lifestyle winkel in Ommen. Wie op zoek is naar een uniek artikel met een authentieke achtergrond is er helemaal op de juiste plek.

Woensdag 29 mei werd de Schatkamer ‘uitgepakt’ door wethouder Leo Bongers en de nieuwe medewerksters van de winkel. ‘Ik vind het een prachtig initiatief dat bijdraagt aan duurzaamheid, een inclusieve samenleving waarin iedereen een kans krijgt, en de circulaire economie. Het is echt een winkel van deze tijd, een winkel waar Ommen heel trots op kan zijn’, zegt wethouder Leo Bongers.

Directeur Wilma Voortman van beide kringloopstichtingen is trots. ‘In een mum van tijd hebben de medewerkers van onze kringlooporganisaties iets prachtigs neergezet. Met de Schatkamer willen we een nieuwe doelgroep op een mooie manier in aanraking laten komen met onze filosofie: een nieuwe kans voor mensen en goederen. Ik hoop dat mensen door de Schatkamer meer gaan nadenken over hun eigen koopgedrag. En wat ik zo heel mooi vind is dat er zoveel initiatieven samenkomen in deze winkel. Iedereen wil meedoen!’

Medewerkster Corry Oostenbrink is gemotiveerd. ‘We hebben veel bijzondere winkels in Ommen, maar de Schatkamer is net iets anders, met een opvallende inrichting en de duurzame producten met ervaring, die we ook nog eens op een bijzondere manier inpakken. We nodigen iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen!’

De eerste bezoekers zijn enthousiast. ‘Ik winkel altijd al bij Noggus&Noggus, maar de Schatkamer is heel iets nieuws’, zegt klant Antoinette. ‘Retro broodtrommels, geëmailleerde bekers, mooie kleding en andere artikelen en dat alles met een ambitieuze doelstelling: heerlijk. Het is een verrijking voor onze supermooie stad en ik denk zeker dat ik hier vaker zal komen.’ De Schatkamer is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, inclusief koopavond op vrijdagavond.

 

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten