Bijzondere veel voorkomende achternamen in het Overijsselse Ommen

Verscholen tussen de bossen van Overijssel ligt de stad Ommen. Het is een oude Hanzestad met een rijke geschiedenis. De stad ligt aan de oever van de rivier Vecht. Wat zeggen de veel voorkomende achternamen van Ommen over de plaats? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Veen meest voorkomende achternaam

Meest voorkomende achternamen in Ommen zijn Veen, Willems en Dijk. De naam Veen wordt gezien als een toponiem of metonymische beroepsnaam. Een toponiem geeft aan waar men vandaan kwam of welk gebied men bezat of beheerde. Een metonymische beroepsnaam verwijst naar een product, werktuig of attribuut dat kenmerkend is voor een bepaald beroep. De achternaam (van) Veen zou dus kunnen verwijzen naar een gebied met de grondsoort veen of naar iemand die in zijn werk iets deed met veen.

Patroniem en adresnaam

Willems is een patroniem en dat betekent dat de achternaam is ontstaan uit een vadersnaam. Iemand die Willems met de achternaam heet stamt waarschijnlijk af van een voorouder met de voornaam Willem. De naam Dijk is een adresnaam en dat verwijst net als een toponiem naar het gebied waar men vandaan kwam of beheerde. Dijk kan bijvoorbeeld verwijzen naar een dijk.

Andere bijzondere achternamen

Er zijn een aantal opvallende achternamen die veel voorkomen in Ommen. Dunnewind, Horsman, Paarhuis, Makkinga en Koggel. Deze namen zijn typisch Ommens te noemen aangezien de namen naast Ommen niet op veel plekken voorkomen.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Ommen
Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Veen
Willems
Dijk
Dunnewind
Horsman
Veurink
Schuurman
Vegt
Lange
Paarhuis
Stegeman
Hekman
Martens
Boer
Makkinga
Vos
Bakker
Jong
Koggel
Schutte

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten