Onzichtbare Mensen, Leven in de Echo van de Ommerschans

Eind juni verschijnt het boek ‘Onzichtbare Mensen’. Een boek met verhalen van mensen die in de kolonie de Ommerschans hebben gewoond wegens armoede. En over mensen die nu in armoede leven: financiële armoede, relatieve armoede of sociale armoede. Geschreven vanuit de mensen zelf.

Ruim een jaar geleden begon bij de stichting Jaar van de Ommerschans het idee te leven om een boek te schrijven over de Ommerschans. Niet een historisch boek, maar een boek met verhalen die de bewoners van toen zelf hadden kunnen schrijven.

Alsof je een stukje van hun dagboek mag lezen. Hoe was het in de bedelaarskolonie? Vanuit Hoorn, met een schip over de Zuiderzee, verbannen naar een woestenij helemaal in het oosten van het land. Alleen maar omdat je honger had, geen geld had, pech had gehad in het leven.

Het gevoel van armoede, buitengesloten zijn, leeft 200 jaar na de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid helaas nog altijd.

Kun je tegenwoordig nog gelukkig zijn zonder geld? Maakt veel geld veel gelukkiger? Of maakt weinig geld juist eenzaam, omdat je zo graag mee zou willen doen? Mensen die nu in armoede leven vertelden hun verhaal. De armoede van nu is anders, minder zichtbaar. Het verstopt zich soms achter mooie woorden en in prachtige huizen. Onzichtbaar…

Deze verhalen van schrijvers uit het Vechtdal in Overijssel zijn tot een indrukwekkend boek gebundeld. Een boek vol verhalen van mensen in armoede, niet óver mensen in armoede. De verhalen zijn van jongeren, ouderen, nazaten: mensen zoals jij en ik. Met dezelfde gevoelens van trots en kracht, schaamte en verdriet, maar die ook kunnen genieten van zaken die niet met geld te koop zijn. Onbetaalbaar zijn.

Eind juni is de boekpresentatie voor genodigden in Ommerschans, de plaats waar duizenden bedelaars geleefd hebben. Een bekende Nederlander, nazaat van kolonisten uit de Ommerschans, krijgt het eerste exemplaar overhandigd. Vanaf 29 juni is het boek ‘Onzichtbare Mensen Leven in de echo van de Ommerschans’ te koop bij de boekhandel.

Als straf- en bedelaarskolonie is Ommerschans een van de in totaal 7 Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid zijn het eerste en wereldwijd het meest grootschalige voorbeeld van een sociaal experiment van armoedebestrijding door middel van landbouw. Samen zijn deze koloniën genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten