Bestrijden van de eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zitten in de maanden mei, juni en juli in een groot aantal eikenbomen. In deze drie maanden vervelt de rups een aantal keer. Op dit moment zit de eikenprocessierups in het laatste stadium van vervellen – het stadium dat zorgt voor de meeste overlast. Dat betekent dat de gemeente is gestart met het bestrijden van de rupsen en de nesten weg kan laten zuigen.

Er zijn al veel meldingen binnen gekomen van gemeentelijke bomen waar zich een eikenprocessierups in bevindt. De gemeente inspecteert alle gemelde locaties en stuurt de bestrijdingsdienst op pad om nesten weg te zuigen. Dat gebeurt op locaties waar het risico het grootst is.

Alertheid

De harde wind en vele regen van vorige week kunnen ervoor gezorgd hebben dat de brandharen van de eikenprocessierups uit de boom zijn gewaaid en op andere plekken op de grond, in de lucht of in de struiken terecht zijn gekomen. Het is dus zaak om alert te blijven!

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook uw kleren, het liefst op 60 °C. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken.

Melding maken

Wilt u een melding maken van een eikenprocessierups in een gemeentelijke boom? Ga naar het meldingsformulier om de locatie door te geven.

Bekijk de flyer voor meer informatie over de eikenprocessierups.

Bron: gemeente Ommen

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten