Column: Wilt u nog schenken in 2019?

De pepernoten liggen alweer in de supermarkt. In de tuincentra heeft u een ruime keuze in kerstversiering volgens de laatste trends. Kortom: het einde van het jaar is in zicht! Wilt u dit jaar nog schenken? 

Hieronder een aantal redenen om vermogen te schenken:

Warme hand

“Met de warme hand geven is leuker dan met de koude hand”, horen wij dikwijls op ons notariskantoor. Wanneer u komt te overlijden, gaat uw vermogen over naar uw erfgenamen. Daar merkt u zelf niets meer van. Het geeft vaak meer voldoening om zelf mee te maken hoe blij uw (klein)kind met de schenking is.

Financieel “duwtje in de rug”

Een schenking is een mooie manier om uw kind of kleinkind op weg te helpen. Zo is er een vrijstelling als u uw (klein)kind een bedrag schenkt voor een dure studie. Ook het kopen van een woning is voor starters op de woningmarkt steeds lastiger geworden. Een schenking tot een bedrag van € 102.010 is vrijgesteld van schenkbelasting wanneer uw (klein)kind het bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning mits hij of zij of diens partner tussen de 18 en 40 jaar is.

Ook als uw (klein)kind het minder breed heeft, kan een al dan niet periodieke schenking een welkome aanvulling op zijn of haar budget zijn.

Uw vermogen naar de volgende generatie zonder belasting betalen. Als u gebruik maakt van de jaarlijkse schenkingsvrijstellingen, gaat uw vermogen over op de volgende generatie zonder dat er belasting over wordt betaald.

Wanneer u komt te overlijden, wordt op dat moment bij de erfgenamen in één keer erfbelasting geheven over ieders deel. Kinderen en kleinkinderen hebben ieder een vrijstelling van € 20.616. Over het meerdere is erfbelasting verschuldigd volgens de onderstaande tabel.

Schenk- en erfbelasting 2019

Partner/              (achter)               Overig

kind                       kleinkind

 

€ 0 tot € 124.727             10%                       18%                       30%

 

> € 124.727                        20%                       36%                       40%

 

Wanneer u tijdens uw leven schenkt, kunnen (klein)kinderen jaarlijks gebruikmaken van een schenkingsvrijstelling. Voor kinderen is dat € 5.428, voor kleinkinderen € 2.173. Daarboven is in de 1e schijf 10% respectievelijk 18% schenkbelasting verschuldigd. Erft men meer dan € 124.727, dan is zelfs 20% respectievelijk 36% schenkbelasting verschuldigd.

Door tijdens uw leven onbelast te schenken, verlaagt u het toekomstig te vererven vermogen, en daarmee realiseert u een besparing van erfbelasting. Daardoor gaat dus minder van uw vermogen naar de Belastingdienst en meer naar uw (klein)kinderen!

Vermindering Eigen Bijdrage voor de zorg

Wanneer u thuis zorg ontvangt of u opgenomen wordt in een zorgcentrum, wordt van u een eigen bijdrage gevraagd. De eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger uw eigen bijdrage. Bij ‘inkomen’ moet u denken aan loon, pensioen of AOW. Ook wordt er maar liefst 4% extra van uw “box 3” vermogen opgeteld bij uw inkomen. Box 3 vermogen is, bijvoorbeeld, uw geld. Let op: bij verkoop van uw eigen woning wordt de opbrengst op uw bankrekening gestort en worden uw ‘stenen’ dus box 3 vermogen!

U kunt uw (box 3) vermogen verkleinen door te schenken aan uw (klein)kinderen en daardoor uw eigen bijdrage voor de zorg verminderen.

Vrijblijvende afspraak 

Heeft u een vraag over schenken of erven, dan kunt u een afspraak maken met één van de (kandidaat-)notarissen van ons kantoor. Voor verdere informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Vechtstede Notarissen via 0523 – 26 19 41.

Rogier Lukas

Artikel delen:
Gerelateerde berichten