Steenmartervrije kasten voor de steenuilen

Bij het ATC werken leerlingen van De Maat en de Boslustschool aan het verbeteren en vergroten van hun arbeidsvaardigheden. De leerlingen krijgen een groot aantal praktische vakken, waaronder houtbewerking en het maken van “eigen” producten zoals nestkastjes. De vogelwerkgroep leverde eind 2014 een lading watervaste multiplex platen. De opdracht luidde: het produceren van steenmartervrije Steenuilkasten. Ondertussen hebben de leerlingen maar liefst 30 steenmartervrije nestkasten gemaakt.

Steenuilen hebben het moeilijk in Nederland. Steenuilen zijn bewoners van het oude boeren- en cultuurlandschap met een schakering van erven, heggen, houtwallen en omheinde weilandjes met paarden en schapen. Nu zijn ze sterk afhankelijk geworden van open dorpsranden en kleinschalige landschappen. Vooral afbraak van boerenschuren en predatie door Steenmarters speelt de Steenuil parten. Door samenwerking tussen het ATC en de Vogelwerkgroep is er de hoop, dat predatie door Steenmarters verleden tijd is.

 

Dat de samenwerking tussen het ATC Ommen ( Arbeids Training Centrum ) en de Vogelwerkgroep van Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek uitstekend genoemd kan worden, is een vaststaand feit. 27 maart 2015 was het zover: de leerlingen mochten samen met de Vogelwerkgroep de eerste Steenmartervrije Steenuilkast ophangen in een boom op een schitterende, zeer geschikte locatie namelijk bij de Beeldentuin in Witharen. Gastvrouw Thea Dijkema ontving de leerlingen hartelijk, waarna aan een geschikte boom in de tuin de kast werd opgehangen. De leerlingen bleven liever toekijken dan de ladder op te gaan, want uiteindelijk bleek het toch nog een hele klus om de kast perfect te bevestigen. En nu wachten de leerlingen vol spanning of er zich daadwerkelijk een Steenuilenpaar in het door hun gemaakte verblijf gaat vestigen. Het “Project Steenuil” wordt uitgevoerd met financiële steun van de provincie Overijssel vanuit de subsidieregeling “Maatschappelijke initiatieven Overijssel 2014”.

 

Foto: Ella Roelfs

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten