Lezing Joop Verburg over (nacht)vlinders en eikenprocessierupsen

Dinsdagavond 3 februari komt de bevlogen vlinderkenner Joop Verburg uit Zuidwolde op uitnodiging van VNM De Vechtstreek naar Ommen om te vertellen over vlinders en dan met name over nachtvlinders. Ook aan eikenprocessierupsen, die de afgelopen zomers tot veel overlast gezorgd hebben, en die zich naar verloop van tijd transformeren tot (nacht)vlinders zal hij aandacht besteden, evenals aan de buxusmot.

Joop Verburg is al jaren voorzitter van de Natuurvereniging Zuidwolde. Hij heeft een brede kennis van de natuur, maar zijn speciale interesse ligt bij vlinders. Er zijn dagvlinders en nachtvlinders, die dus overdag of juist ‘s nachts vliegen. Logisch, zou je denken. Maar om het makkelijk te maken zijn er ook dagactieve nachtvlinders, zoals de fraaie Kolibrievlinder. Joop zal zijn toehoorders de verschillen uitleggen.

“Vooral van nachtvlinders weten de meeste mensen niet veel, terwijl die toch een heel bijzonder leven hebben. Hun levenswijze is afwisselend, complex en kent veel geheimen. Ze hebben ook een heel belangrijke functies bij de bestuiving van bloemen en planten en als prooi voor bijvoorbeeld vleermuizen.” De lezing gaat vergezeld van prachtige foto’s.

De avond wordt gehouden in de Kern aan de Bouwstraat in Ommen en begint om 20.00 uur. De inloop is van af 19.30 uur. Voor leden van de Vechtstreek is de toegang gratis, niet-leden betalen 5 euro per persoon. Neem ook eens een kijkje op www.vechtstreeknatuur.nl

Tekst en foto (C): Dook van Gils

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten