Herkennen van vogelveren door Evert Ruiter + prijsvraag!

De Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek heeft Evert Ruiter bereid gevonden een avond te komen vertellen over vogelveren. De in Zwolle woonachtige ecoloog heeft jaren in Ommen gewoond en is bekend met het hele Vechtdal. Voor de Vechtstreek houdt hij regelmatig lezingen en excursies. Herkennen van vogelveren vindt plaats op donderdag 19 september.

Dat vogels veren hebben, dat weten iedereen. Maar hoe en waar zitten die veren aan het lijf van een vogel, hoe groeien ze, hoe zijn ze opgebouwd, hoe worden ze benut, enzovoorts. Kortom, wat is de ‘topografie’ van een vogellijf. Daarover gaat deze avond. Maar ook over de herkenning van vogelveren. Wat is het verschil tussen een veer van een duif of een fazant, een uil of een valk, een mees of een vink. Hoe onderscheid je een staartveer van een vleugelveer. En uit welk deel van de staart of vleugel komt die veer dan. Tijdens deze lezing komen al die onderwerpen aan bod. Mocht iemand veren hebben, waarvan hij of zij wil weten van welke vogel ze afkomstig zijn, dan kunnen die meegenomen worden.

Omdat er rekening gehouden wordt met de richtlijnen van het RIVM, vindt de lezing plaatst in de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat. Iedereen kan op ruim 1,5 meter afstand van elkaar zitten. De locatie is dus corona-proof. Het kan nog wel een kil zijn in de kerk; het meenemen van een extra vest of een jasje is misschien geen overbodige luxe.

Deelname is voor leden van VNM De Vechtstreek gratis, niet-leden betalen € 5,-. De avond begint om 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 9.30 uur. Opgave is niet verplicht, maar wel gewenst vanwege een maximum aantal deelnemers. Opgeven kan via het formulier op de website.

Voor meer info: www.vechtstreeknatuur.nl. Daarop staat ook nog een veren-herkenwedstrijd. Om in aanmerking te komen voor een prijs, moet men wel naar de lezing komen.

 

 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten