Bevestiging en intrede ds. Kor Beiboer

Wie is het belangrijkste in de kerk?

“Op deze zondag is het niet zo’n feest als we gewend zijn, maar dit past ook wel bij mijn situatie”, zegt de nieuwe predikant van GKv Dalfsen-Oost, Kor Beiboer. In een dienst op 17 januari is hij bevestigd in Het Kruispunt en tijdens deze intrededienst van de gezamenlijke kerken NGK, GKv West en Oost sprak hij over een Bijbeltekst uit Johannes 3. De gemeenteleden, afgevaardigden van andere kerken maar ook burgemeester Erica van Lenthe lieten weten online betrokken te zijn.

“Het is een vreemde tijd, er is veel gebeurd… een rollercoaster. Niet voor niets staat dit lied op nr. 1 in de top 2000”, zegt ds. Beiboer als hij het woord krijgt. Het voorjaar 2019 zag er dan ook heel anders uit dan voorgesteld: Hij verhuisde van de Boogkerk in Amersfoort-Nieuwland naar Dalfsen, samen met zijn vrouw Heleen en hun kinderen Samuel, Jonathan, Anna en Benjamin, om zijn dierbare werk als predikant voort te zetten maar werd ernstig ziek, hij kreeg kanker. “Dank aan God dat Kor nu in zijn herstelfase zit zodat de bevestiging en intrede doorgang kunnen vinden”, laat de voorzitter van de kerkenraad, Anne Drost, weten en hij bedankt in het bijzonder ds. Gert Jan Klapwijk en ds. Henk Messelink voor hun betrokkenheid en samenwerking in de afgelopen periode. “Hoe verder? Hoe willen we kerk zijn in het post-corona tijdperk? Met zorgvuldigheid. En met veel aandacht voor jonge gezinnen en jongeren”, geeft hij mee. En ds. Kor Beiboer, die door zijn voorganger ds. Maarten van Loon werd bevestigd, stelde dan ook meteen de kinderen online de vraag: ‘Wie is het belangrijkste in de kerk?’ Zij konden direct via de livechat reageren en allerlei antwoorden kwamen voorbij: de koster, muzikanten, maar ook het juiste antwoord: God.

“Zoals Johannes de Doper zegt (als zijn leerlingen vertellen over een Jezus die meer ‘publiek’ heeft dan hij, Johannes): ‘Hij moet groter worden en ik kleiner’. Nu wil ik me niet met hem vergelijken maar ik ben in het afgelopen jaar behoorlijk ‘minder’ geworden”, zegt ds. Beiboer. “Vanuit mijn Friese roots maar ook hier in Dalfsen betekent ‘minder’ worden dat je lichamelijke gesteldheid achteruitgaat. Gelukkig herstelt het zich. Maar als je minder wordt, betekent dit automatisch dat God meer wordt? Nee, allerlei stemmen voeren het hoogste woord in je hart, die van vermoeidheid, boosheid en onzekerheid… en wat heb je het dán nodig om de stem van Jezus te horen; luider dan alle andere stemmen. Dat gebeurde op allerlei manieren, ook door de woorden op kaartjes en ander meeleven van gemeenteleden. We hebben het nodig om die stem aan elkaar te laten horen, de stem die schept en nieuw leven mogelijk maakt!”

Omdat de gemeenteleden (zijn schapen) niet in de kerk konden komen, waren er de nodige schapen bij deze nieuwe herder in zijn tuin gezet. ’s Avonds mochten zij dineren van een schapenmenu; allemaal verschillende gerechten onder een sprekende schapen-naam.

Verder kregen de dominee en en zijn gezin een slinger met verschillende schapen-kaarten en op elke kaart een groet van een gemeentelid uit hun buurt.

Ds. Kor Beiboer feliciteren? – predikant@dalfsen-oost.gkv.nl
De dienst terugkijken? Dat kan via het YouTube kanaal van GKv NGK Dalfsen

Fotograaf: Luco Nijkamp

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten