Vechtdal meest toegankelijke bestemming van Nederland

 

Organisaties en ondernemers werken samen om het Vechtdal te ontwikkelen en te profileren als meest gezonde, gastvrije en groene bestemming. Een vakantie of dagje uit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zorgeloos Vechtdal profileert het Vechtdal als meest toegankelijke (vrijetijds)bestemming van Nederland. De Nationale Week van de Toegankelijkheid is de kans voor de samenwerkende partijen om te laten zien hoe de ambitie waargemaakt wordt.

 

De week van 4 tot en met 8 oktober is de Nationale week van de Toegankelijkheid. Dit is een initiatief van ‘Ieder(in)’, het landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Nu we er weer op uit kunnen, wil de organisatie graag dat iedereen dat ook kan. Deze initiatieven worden in het programma Zorgeloos Vechtdal gestimuleerd. Sinds begin 2021 zitten de lokale inclusiegroepen om tafel en in de Week van Toegankelijkheid wordt een podium geboden aan dit thema en de initiatieven die hieruit voortvloeien. “Het is fantastisch dat we nu de concrete resultaten zien van onze eerste samenwerkingen, een basis voor mooie aanbodontwikkeling.” vertelt projectleider Anieke van Wijnen.

Op 6 oktober is de toegankelijke Anjerroute, Van Zwolle tot Gramsbergen (57,7 km), gelanceerd in bijzijn van wethouders Leo Bongers (Ommen) en Jan Uitslag (Dalfsen). De route heeft 9 etappes en is vooralsnog alleen digitaal verkrijgbaar via www.vechtdaloverijssel.nl/vakantiemetzorg. Na revisie van het fietsnetwerk wordt de route uitgegeven en verspreid via Anjerpunten, Tourist Info’s en diverse verblijfsaccommodaties in de regio. Het tweede initiatief is de ontwerpwedstrijd ‘meest toegankelijke picknicktafel van het Vechtdal’, waarbij mooie creaties zijn beoordeeld door een 8-koppige jury. De eer aan Leo Bongers om winnaar Luco Nijkamp te feliciteren met zijn ‘Hart-ontwerp’. De picknicktafel wordt geproduceerd door Zorgboerderij Vechterweerd in Dalfsen en afnemers doen tegelijkertijd mee aan Zorgeloos Vechtdal in 2022. Meer informatie over de prijswinnende picknicktafel en de Zorgeloos Vechtdal pakketten die kunnen worden afgenomen, zijn te vinden op: www.vechtdaloverijssel.nl/picknicktafel.

Het doel van het programma ‘Zorgeloos Vechtdal’ is dat iedereen ongehinderd deel kan nemen aan het vrijetijdsaanbod en zorgeloos kan genieten van de rust, ruimte en de natuur in het Vechtdal. Hierbij zal er naar verwachting ook meer aandacht komen voor vitaliteit en gezondheid, zoals de thema’s Buiten Spelen en lokale voeding. De Inclusie Werkgroep Zorgeloos Vechtdal bestaat uit Platform Inclusief Gemeente Hardenberg, Ommer Overlegorgaan Gehandicapten en Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen, de Vechtdal gemeenten en Vechtdal Marketing. De Werkgroep start in het najaar met schouwingen van horeca, retail en toeristische bedrijven en gaat aan de slag met het vullen van de ‘Hoge Nood app’ en het samenstellen van arrangementen. Bij deze activiteiten zoekt de werkgroep een brede samenwerking met nieuwe vrijwilligers en ondernemers, aanmelden kan bij de platforms of via info@vechtdalmarketing.nl.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten