Week van lezen en schrijven in Ommen

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van deze mensen en voor onze samenleving. Laaggeletterden begrijpen informatie vaak niet goed. Hierdoor zijn ze vaak minder zelfredzaam en minder sociaal actief dan geletterde mensen. Ook vinden laaggeletterden minder snel een baan en hebben ze minder grip op hun geldzaken en gezondheid. Daarom is er vanaf donderdag de Week van Lezen en Schrijven, ook in Ommen.

In deze week staan laaggeletterdheid en alles wat we als samenleving kunnen doen om laaggeletterden te helpen, in de aandacht. Het is de Week van Lezen en Schrijven, en de week start op 8 september, de internationale dag van de Alfabetisering.

In Ommen is in de Bibliotheek het Taalpunt gevestigd. Het Taalpunt draagt bij aan de aanpak van laaggeletterdheid. “Vanuit het Taalpunt brengen we vraag en aanbod binnen de gemeente op het gebied van laaggeletterdheid samen. Dat doen we het hele jaar door. Het Taalpunt is een plek in de bibliotheek waar iedereen met een ‘taalvraag’ terechtkan: laaggeletterden, maar ook bijvoorbeeld nieuwe inwoners van ons land.”

Bij de aanpak van laaggeletterdheid is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. Zowel vrijwilligers als laaggeletterden kunnen bij de taalpuntcoördinator in het Taalpunt terecht voor advies en hulp bij het oefenen met taal, en voor alle materialen die nodig zijn om dit te ondersteunen.

Wie meer wil weten over het Taalpunt, is van harte welkom op het inloopspreekuur in de bibliotheek in Ommen. De taalpuntcoördinator is aanwezig op de dinsdagen van 15.00 – 18.00 uur.

 

(Ingezonden bericht)

Artikel delen:
Gerelateerde berichten