Tentoonstelling over vrouwenbeweging in Coevorden

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. De gemeente Coevorden stond en staat daar bij stil met een kleine tentoonstelling in het gemeentehuis over de vrouwenbeweging in Coevorden. Burgemeester Renze Bergsma verrichtte eerder deze week de opening in het Hof van Coevorden.

 

Van 1927 tot en met 2012 was de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, afdeling Coevorden, actief in de gemeente Coevorden. En actief waren de vrouwen. In het gemeentearchief zijn heel wat stukken en voorwerpen opgeslagen van de vereniging. Die zijn voor deze gelegenheid verzameld en uitgestald in vitrines in de hal van het gemeentehuis.

‘Leden zijn geen ongeëmancipeerde theemutsen’. Het is een van de veelzeggende koppen van de krantenartikelen die onderdeel uitmaken van de expositie. Maar er is meer te zien. De tentoonstelling is samengesteld door gemeentearchivaris Henk Mepschen. Hij vertelt: “We hebben de vitrines ingericht met uiteenlopende archiefstukken. Denk daarbij aan notulen- en kasboeken, krantenberichten en foto’s, maar ook aan voorwerpen als vlaggen, stempels, Picardtprenten en zelfs een zilveren schaal die de vrouwenvereniging ooit heeft gewonnen tijdens het jaarlijkse Zuidenveld-evenement.”

De tentoonstelling over de vrouwenbeweging is één van de gevarieerde activiteiten in Coevorden in het kader van Internationale Vrouwendag. Zo staan op het programma onder meer nog een lezing (16 maart in Synagoge-museum).

De tentoonstelling in het gemeentehuis is te zien tot en met 18 maart tijdens de reguliere openingstijden en is vrij toegankelijk. Iedereen is van harte welkom.

 

Artikel delen:
Gerelateerde berichten