Hans Bonhof krijgt Zilveren Ster van Coevorden

Hans Bonhof uit Zwinderen ontving vorige week tijdens zijn afscheidsreceptie de Zilveren Ster van Coevorden. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange verdiensten als wijkagent in Sleen. Na een carrière van bijna 50 jaar gaat hij nu met pensioen. “Iemand als Hans die zo zich zo’n lange tijd dienstbaar inzet voor onze samenleving, verdient zeker een uitzonderlijke blijk van waardering. We zijn als Coevorden dan ook erg trots op zulke bijzondere inwoners”, aldus burgemeester Renze Bergsma.

Bonhof zit al sinds zijn achttiende bij de politie. Zo’n veertig jaar geleden verhuisde hij naar Drenthe. Hier werd hij rayoncommandant van de post Nieuwlande en Geesbrug. De afgelopen jaren was hij actief als wijkagent in de voormalige gemeenten Zweeloo en Sleen. Naast zijn werk op straat, publiceert hij ook maandelijks de politieberichten op de lokale website Sleen.nu. Op die manier deelt hij het relevante nieuws wat er in de omgeving gebeurt. Ook bezoekt hij regelmatig diverse verenigingen en het dorpshuis om voorlichting te geven over het werk van de politie.

 

Bonhof zijn drijfveer is in al die jaren hetzelfde gebleven: mensen helpen, zo vertelde hij onlangs aan het Dagblad van het Noorden. “Er wordt gauw een oordeel gegeven en dan krijgen mensen een etiket opgeplakt. Ik zeg altijd: eerst maar eens afwachten. Er zit altijd wat goeds in mensen.” Bonhof gaf ook jaarlijks voorlichting op negen scholen in de gemeente Coevorden. Hier informeerde hij de jeugd onder meer over het gebruik van alcohol. Gekleed in uniform en voorzien van handboeien en pepperspray maakte hij met zijn verhaal en uitleg indruk op de leerlingen.

Bonhof wordt dit jaar 69 jaar. Vanwege lichamelijke klachten trok hij gisteren voor de laatste keer zijn uniform aan. Hij kan de vijftig jaar net niet volmaken, maar heeft hier vrede mee, gaf hij bij het Dagblad van het Noorden aan: “Mijn betrokkenheid is groot en het is daarom lastig om het politiewerk los te laten. De acceptatie is er nu toch echt wel gekomen. Het is mooi geweest.”

De Zilveren Ster van Coevorden is een uitzonderlijke blijk van waardering voor iemand die veel voor de gemeente Coevorden heeft gedaan en betekend. Hans Bonhof is de zesde inwoner van de gemeente Coevorden die de Zilveren Ster mag ontvangen. Deze onderscheiding werd eerder uitgereikt aan: Folkert Sinnema (2017), Jan Zwiers (2020), Tom Egberink (2021), Joop Brink (2022) en het bestuur van Stichting de Swaneburg (2023).

Artikel delen:
Gerelateerde berichten