De zogeheten Knutselkeet was vorige week op bezoek in Coevorden. Kinderen werden uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan. De komst van de keet was mogelijk dankzij een financiële bijdrage vanuit de NPO-gelden.
Gekke gezichten knutselen van hout, sleutelhangers ontwerpen, een schilderij maken van doppen, auto’s bouwen of zelfs een robot in elkaar zetten. Het kon allemaal vorige week dinsdag in de Knutselkeet, die geparkeerd stond bij de Dr. Picardtschool aan de Van Pallandtlaan 7 in Coevorden.
In opperste concentratie waren de kinderen aan het zagen, schuren, verven en timmeren. Wat ze maken? In koor klonk het: “Een vruchtentaart!” Een meisje vult pienter aan: “Niet om op te eten hoor, want het is een taartje van hout.” De kinderen hebben dikke pret. Hun creativiteit werd, onder het toeziend oog van een vakkundig begeleider, flink gestimuleerd.
Het initiatief om de Knutselkeet in te zetten, was afkomstig van OBS Buitenvree, Dr. Picardtschool, Paul Krugerschool, St. Willibrordus, Kinderwereld en Kids First. De basisscholen en kinderopvangorganisaties hadden met elkaar nagedacht over de besteding van een deel van de zogenaamde NPO-middelen van de gemeente Coevorden. “Het mooie van de Knutselkeet is dat leerlingen van de betreffende scholen, kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan én kinderen uit de buurt hier samen van kunnen profiteren. Zo creëer je saamhorigheid”, vertelt Annemarel Roelofs van Kinderwereld enthousiast.
Scholen en kinderopvanglocaties kunnen aanspraak maken op NPO-gelden. Dat is een landelijke bijdrage die moet helpen om achterstanden opgelopen door corona, te herstellen. Een deel van dat geld wordt via gemeenten uitgegeven. Zo konden bijvoorbeeld eerder dit jaar dankzij dit budget op meerdere scholen in de gemeente Coevorden beweegcontainers vol buitenspeelmateriaal in gebruik worden genomen. De basisscholen en kinderopvanglocaties in Coevorden Centrum besloten dus om gezamenlijk een aanvraag te doen voor de inzet van de Knutselkeet.
De Knutselkeet is een mobiele werkplaats.