Ommerschans maakt flinke stap richting werelderfgoed

De kans is groot dat de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen en Frederiksoord en ook in Ommen met de Ommerschans in 2018 de status van werelderfgoed van de Unesco krijgen. Het kabinet steunt namelijk de voordracht. Daarmee is de erfgoedstatus een flinke stap dichterbij gekomen.

De provincie Drenthe en de gemeenten lobbyen al een tijd om de zo gewenste status in de wacht te slepen. “De steun van het kabinet is erg belangrijk, het is een grote stap in de goede richting. Het geeft zekerheid over het behoud van de bijzondere Koloniën voor toekomstige generaties”, aldus de verklaring van de initiatiefnemers die daarmee ook een flinke impuls voor het toerisme verwachten.

Als de Unesco-status er in 2018 komt dan valt het samen met het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid, de oprichter van de Koloniën.

In 2012 hebben alle deelnemende partijen een intentieovereenkomst getekend waarbij de ambitie is uitgesproken om de Koloniën van Weldadigheid voor te dragen als Unesco werelderfgoed. Daarbij gaat het om de koloniën Frederiksoord, Ommerschans en Veenhuizen samen met de Belgische Wortel en Merksplas.

Voor de Ommerschans gaat het met name om het kolonielandschap. Van de gebouwen uit de kolonieperiode is weinig over.

Beeld: Oud Ommen

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten