Verbod op sierteelt blijft gehandhaafd, college gaat bestemmingsplan “repareren”

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor enkele technische tekortkomingen in het bestemmingsplan buitengebied te herstellen. Door de wijzigingen verandert er inhoudelijk niets aan het bestemmingsplan. Het herstel zorgt er juist voor dat de regels in het bestemmingsplan duidelijker zijn en dat de gemeente kan optreden bij overtredingen.

 

Het verbod op sierteelt dat in het bestemmingsplan voor bepaalde gebieden is geregeld, blijft gehandhaafd. In 2014 is een herziening van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ vastgesteld en in werking getreden. Het plan heeft betrekking op het gehele buitengebied van de gemeente Ommen, met uitzondering van de kernen Ommen, Lemele, Beerze, Beerzerveld, Beerzerveld-Kloosterdijk, Witharen en Vilsteren. In het bestemmingsplan is geregeld welke functies en mogelijkheden er zijn in het buitengebied, zoals wonen, werken, recreëren of landbouw. De herziening was nodig omdat het bestemmingsplan vanwege diverse ontwikkelingen in het buitengebied niet meer in alle gevallen compleet of actueel was. Inmiddels is gebleken dat de herziening van het bestemmingsplan een drietal technische tekortkomingen bevat. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor deze zaken zo snel mogelijk te herstellen.

 

Eén van de tekortkomingen heeft betrekking op het verbod op sierteelt in grondwaterbeschermingsgebieden. In dit verbod wordt niet expliciet verwezen naar de kaart waarop deze gebieden zijn aangeduid, terwijl dit juridisch gezien wel nodig is. Hierdoor kan de gemeente Ommen niet handhavend optreden tegen sierteelt in grondwaterbeschermingsgebieden. Het college wil deze tekortkoming dan ook zo snel mogelijk herstellen, zodat de gemeente bij een overtreding van dit verbod handhavend kan optreden.

 

Daarnaast is in het bestemmingsplan vastgelegd dat veehouderij, akkerbouw en sierteelt (agrarische productie) alleen is toegestaan bij agrarisch bouwvlakken. Dit zijn kavels waarop ook een bedrijfsgebouw staat. In de praktijk vindt agrarische productie ook vaak plaats op zogenaamde ‘veldkavels’.  Dit zijn kavels waar geen bedrijfsgebouw op staat, maar die wel worden gebruikt voor akkerbouw of veeteelt. Het is niet de bedoeling van het bestemmingsplan dat dergelijke veldkavels zijn uitgesloten van ‘agrarische productie’. Daarom wil het college ook  deze technische tekortkoming herstellen zodat agrarische productie op veldkavels mogelijk is, voor zover de gebiedsbestemming dit toelaat.

 

De derde reparatie betreft het toevoegen van een recreatiewoning op de lijst met recreatiewoningen die permanent mogen worden bewoond.

 

Het herstellen van deze zaken heeft geen invloed op de inhoud van het van het bestemmingsplan, maar zorgt er juist voor dat de regels uit het plan duidelijker zijn en kunnen worden gehandhaafd. Het verbod op sierteelt dat in dit bestemmingsplan is geregeld, blijft gehandhaafd. Een verruiming van de mogelijkheden tot sierteelt in de gemeente Ommen is in dit raadsvoorstel niet aan de orde.

 

De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 25 juni in de raadscommissie en neemt tijdens de raadsvergadering van 2 juli een besluit.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten