Foto: Vechtdal Centraal

Doe mee aan workshops op de Ommerschans

Op zaterdag 26 september staat het bijzondere verhaal van de Ommerschans centraal tijdens de ‘Doedag’, die wordt ingevuld met diverse creatieve workshops waar iedereen aan deel kan nemen. De Ommerschans is een prachtig natuurgebied met een bijzondere historie en staat op de nominatie om benoemd te worden tot Unesco werelderfgoed.

In de zeventiende eeuw werd in de Ommerschans een groot verdedigingswerk gebouwd om te voorkomen dat de Spanjaarden via Ommen naar het Noorden zouden trekken. In 1820 werd in de Ommerschans een dwangkolonie geopend, waar duizenden bedelaars verbleven in erbarmelijke omstandigheden. Het duurde tot 1890 voordat dit gesticht haar deuren weer sloot. De bewogen geschiedenis heeft een uniek landschap met een bijzonder verhaal achtergelaten. Op dit moment wordt er door Staatsbosbeheer en haar partners hard aan gewerkt om de bijzondere historie weer zichtbaar te maken in het landschap.

Workshops volwassenen
Voor volwassenen is er keuze uit een workshop Fotografie, Schilderen en Verhalen vertellen. Ingrid Hakkert en Leyla Godoy van de Fotoclub Ommen leggen uit hoe je de mooiste foto’s kunt maken. Na een korte introductie over de mogelijkheden van de camera, trekken de deelnemers samen het veld in om de Ommerschans te fotograferen. De prachtige natuur van de Ommerschans leent zich natuurlijk heel goed als inspiratie voor een mooi schilderij. Bij de workshop schilderen leren de deelnemers de fijne kneepjes van het schildersvak van schilders Azat Malikov en Dolgor Seine Dugarova. Voor materialen wordt gezorgd. En last but not least gaat verhalenverteller Stan Fritschy met de deelnemers aan de slag met het verhaal van de Ommerschans. Wat maakt een verhaal een verhaal? Wat maakt een verhaal een goed verhaal, een verhaal waar publiek naar wil luisteren? Genoeg inspiratie in de Ommerschans!

Workshops kinderen
Natuurlijk is er ook voor de kinderen een leuk workshopaanbod. Kinderen die leefden in de tijden van de bedelaarskolonie hadden geen speelgoed maar maakten dat zelf. Dat gebeurt ook op 26 september. Onder leiding van Riks Siemons van Space Art gaan de kids een mooie kruisvlieger maken met de materialen van toen, papier en houten stokjes. In de tijd van de bedelaarskolonie werd in de Ommerschans jute geproduceerd. Onder leiding van Monique Backers van Monstergoed gaan de kinderen tijdens de Doedag raamhangers versieren met jute. Deelname aan de workshops is kosteloos. Wel is het de bedoeling dat men zich opgeeft via de website www.ommerschans.nl. Hier is ook meer informatie te vinden. Het vertrekpunt voor de workshops is de boerderij Veldzichthoeve van de Veldzichtkliniek in de Ommerschans.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten