Rondwandeling Ommerschans

Op zondag 23 april organiseert vereniging de Ommerschans onder begeleiding van gidsen een rondwandeling door het gebied de Ommerschans. In het noorden van de gemeente Ommen, twee kilometer ten zuiden van het dorp Balkbrug ligt het voormalig militaire vestingwerk de Ommerschans. De geschiedenis van de Ommerschans gaat terug tot aan het begin van de zeventiende eeuw.

De schans werd opgeworpen naar aanleiding van de dreigende Spaanse aanvallen ter verdediging van de drie noordelijke provincies. Twee eeuwen later brak een nieuwe periode aan toen de Maatschappij van Weldadigheid op het terrein een straf-en bedelaarskolonie stichtte.

Op 21 december 2016 heeft minister Bussemaker bekend gemaakt dat de Maatschappij van Weldadigheid, waar de Ommerschans een wezenlijk onderdeel van is, voorgedragen wordt voor Werelderfgoed. In 2018 zal UNESCO een besluit nemen.

De gidsen vertellen u graag over de bewogen geschiedenis. Een uniek landschap. In het hart van de Ommerschans heeft de natuur meer dan 100 jaar haar werk gedaan. De lanenstructuur uit de bedelaarstijd is nog goed zichtbaar. De fundamenten van de gebouwen uit die tijd zijn overwoekerd met klimop en bodembedekkers.

De bossen en de gracht doorbreken het open landschap en creëren stille, mysterieuze plekjes, waar je de verhalen voelt. Reeën, vogels en vleermuizen voelen zich er thuis. Net als veel verschillende bomen en planten. De Ommerschans is niet voor niets ook een beschermd gebied. De start van de rondwandeling is bij de historische boerderij van de familie Hiemstra, Balkerweg 72 te Ommerschans, aanvang 14.30 uur.

Kosten rondwandeling vijf euro inclusief koffie/thee. Voor leden van de vereniging is de rondwandeling gratis. Opgave is niet nodig, meer informatie kunt u vinden op de website ommerschans.nl, via de mail info@ommerschans.nl of telefonisch op nummer 06-13629524.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten