Werkgevers in het Vechtdal verminderen verzuim

Vitaal Vechtdal, de beweging van  gemeenten, regionale zorgpartijen en zorgverzekeraars Zilveren Kruis en ONVZ voor gezondheid en vitaliteit van bewoners van het Vechtdal, ziet de eerste positieve resultaten van de gezamenlijke inspanningen.

Kenmerkend voor de aanpak van Vitaal Vechtdal is een integrale aanpak waarbij met alle betrokken partijen gekeken wordt naar de best mogelijke oplossing in de eigen leef- en werksituatie. Bij de integrale aanpak voor het terugdringen van verzuim zijn in 2015 flinke stappen gemaakt. Het verzuimpercentage van de regio Vechtdal is in het tweede kwartaal van 2015 met 3,17% beduidend lager dan het landelijk gemiddelde van 3,7%.

In 2013 zijn drie Vechtdal werkgevers gestart met een gezamenlijk plan voor verbetering van de vitaliteit van werknemers. Inmiddels (eind 2015) zijn het zeven grote werkgevers: Saxenburgh Groep, Wavin, Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, Alfa College, Dion, Vrieling Adviesgroep en Deltion College. Zij worden hierin ondersteund door Zilveren Kruis. Via Vrieling Adviesgroep werken een groot aantal MKB bedrijven aan vitaliteit en verzuimreductie. De werkgevers maken gebruik van het werkgeversproduct Present waarvoor Zilveren Kruis een contract heeft met regionale zorgverleners voor arbeidsgerelateerde zorg.

Hierdoor heeft een werkgever snel en goedkoop toegang tot een de beste zorgverlener ‘om de hoek’. Deze zorgverlener kent die de sfeer en de cultuur in het Vechtdal goed en neemt de factor arbeid mee in advies en behandeling. Vier grote werkgevers werken met het vitaliteitprogramma iChange2 van Brand New Health. Dit is uniek, nergens anders in Nederland werken verschillende werkgevers met elkaar in één vitaliteitprogramma.

De collectieve zorgverzekering Vitaal Vechtdal Polis ondersteunt hierbij op het gebied van zorg en medische ondersteuning. Een resultaat van de Vitaal Vechtdal Polis is bijvoorbeeld dat werknemers na verwijzing door een bedrijfsarts binnen 3 werkdagen toegang hebben tot een medisch specialist van de Saxenburgh Groep. 102 Vechtdal werkgevers hebben zich begin 2015 aangesloten bij de Vitaal Vechtdal Polis. Tenslotte worden werkgevers ondersteund met Fizie, een regionale dienstverlener die werkgevers helpt met het terugdringen van de verzuimkosten.

Vitaal Vechtdal verwacht in 2016 nog meer resultaten te kunnen presenteren van de samenwerking voor de gezondheid  van inwoners. Kijk voor meer informatie op de website van Vitaal Vechtdal.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten