Foto: Dook van Gils

Interessante lezing Reinier van der Berg over klimaatverandering

Vorige week gaf de bekende weerman Reinier van den Berg in Het Baken een interessante lezing over klimaatverandering met fraaie foto’s daarbij, om te laten zien hoe mooi onze planeet is.

De avond was georganiseerd door de Werkgroep Duurzaamheid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Bij toeval was Van den Berg voor de tweede keer in één week in Ommen voor een lezing. “Dus ik hoefde Ommen niet op te zoeken op de kaart,” verklaarde hij lachend. De lezing was, zeker voor de pauze, zoals hij zelf zei, een pittig verhaal.

Het is weerkundig gezien niet 5 voor 12, maar al 5 over 12. Maar het is nog niet te laat, het tij is nog te keren, mits er verregaande maatregelen genomen worden op korte termijn,” was zijn boodschap. Hij was niet optimistisch: “De gevolgen van de klimaatverandering, die we als mens veroorzaakt hebben, zijn bijzonder groot. Niet alleen vaker extremer weer met meer overstromingen, maar ook structurele problemen als mislukken van oogsten door de droogte, wat leidt tot duurdere landbouwgewassen en klimaatvluchtelingen.” 

Na de pauze noemde hij een aantal maatregelen die volgens hem getroffen zouden moeten worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, waarbij energiebesparing, zeker wat verbruik van fossiele brandstoffen betreft, een van de belangrijkste was, gecombineerd met het gebruik van zonne-energie. “We moeten ons meer bewust worden van ons rentmeesterschap,” was de boodschap van Van den Berg. Na afloop konden er vragen gesteld worden en van die mogelijkheid werd flink gebruik gemaakt.

Artikel delen:
Foto's 3
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Gerelateerde berichten