Verkiezing Sporttalent van het Jaar van start

De verkiezing Sporttalent van het Jaar, een initiatief van Fonds Gehandicaptensport en ABN AMRO, zal dit jaar voor de derde keer gehouden worden. Daarbij wordt gezocht naar een breedtesporter met een talent in de meest brede zin van het woord.

Iemand die persoonlijke records heeft weten te verbreken. Iemand die een grote persoonlijke of sportieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Of die een inspiratie en voorbeeld is voor andere sporters met een handicap. Iedereen kan meedoen. Sporters met een lichamelijke, verstandelijke en/of zintuiglijke handicap. Jong of oud. Beginnend of ervaren. Via de stemsite sporttalentvanhetjaar kunnen sporters genomineerd worden.

Met de verkiezing Sporttalent van het Jaar wil Fonds Gehandicaptensport een podium bieden aan de sporters en zo de gehandicaptensport onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek. Vorig jaar ging Yanu van Leeuwen (10 jaar) er met de titel en de bijbehorende prijzen vandoor.

“Meedoen aan deze verkiezing is super! Ik mag mee zwemmen met het Paralympische Zwemteam. En een professionele zwemanalyse en coaching van Bondscoach Mark Faber helpen mij om mijn zwemprestaties verder te verbeteren”, aldus een enthousiaste Yanu.

Hoe werkt de verkiezing?

Op de stemsite sporttalentvanhetjaar kunnen sporters genomineerd worden door middel van een korte motivatie met daarbij een leuke foto of een filmpje. Door het publiek kan er dagelijks een stem uitgebracht worden op één of meerdere kandidaten. Er zijn in totaal vijf stemronden. Na iedere ronde gaan de stemmen weer op nul. Zo heeft iedereen telkens weer evenveel kans om de volgende ronde te winnen. Tot aan de halve finale, van 17 oktober tot 1 november, is het mogelijk om een sporter te nomineren.

In de halve finale gaan een twaalftal kandidaten de sportieve strijd om het werven van zoveel als mogelijk stemmen aan. De drie kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Een deskundige en onafhankelijke jury kiest uit deze finalisten de uiteindelijke winnaar. De sporter waarvan zij vindt dat deze de titel ‘Sporttalent van het jaar’ en de bijbehorende prijzen verdiend. Daarbij wordt er gekeken naar onder meer aspecten als doorzettingsvermogen, lef en inspiratie.

Op 8 november zal de winnaar tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport in de Amsterdam ArenA bekend gemaakt worden.

Prijzenpakket

Naast de titel Sporttalent van het Jaar en de uitnodiging om bij meerdere sportevenementen aanwezig te zijn, krijgt de winnaar een coaching/training op maat. De feitelijke invulling hiervan is op basis van de behoefte van de winnaar. Ook ontvangt hij/zij een geldbedrag van € 750 om voor zichzelf te besteden aan sport- en/of spelmateriaal.

Zo heeft Yanu dit bedrag besteedt aan onder meer een Pro Go waarmee hij zijn eigen prestaties kan vastleggen zodat hij de lat om zichzelf telkens weer te verbeteren kracht bij kan zetten. De sportvereniging waar de sporter actief is, krijgt een bedrag van maar liefst € 5.000 als stimuleringssubsidie, te gebruiken voor de (door)ontwikkeling van de gehandicaptensport binnen de betreffende sportvereniging.

Op de foto: Yanu van Leeuwen, Sporttalent van het Jaar 2015.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten