Foto: Léon van der Brug

Dialysecentrum Hardenberg breidt openingstijden uit

Het Dialysecentrum Hardenberg (DCH), onderdeel van de Saxenburgh Groep, gaat haar openingstijden verruimen. Met ingang van 5 september is het centrum zes dagen per week geopend. De verruiming is noodzakelijk vanwege het groeiend aanbod van dialysecliënten.

Steeds meer mensen weten de weg naar het centrum te vinden sinds de opening, in september vijf jaar geleden. Het HKZ-gekwalificeerde Dialysecentrum Hardenberg is gevestigd in een modern pand tegenover het ziekenhuis. Per dagdeel is plaats voor negen cliënten. Het centrum biedt alle nierfunctie vervangende behandelingen; hemodialyse (zuivering bloed via kunstnier) en peritoneaal dialyse (via buikvlies) en daarnaast predialyse en voorbereiding op transplantatie. Behalve voor behandeling, kunnen cliënten er ook terecht op het poliklinisch spreekuur van de nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten), verpleegkundigen, diëtiste en maatschappelijk werk.

In 2016 is het DCH gestart met drie behandeldagen per week. Vanaf 5 september zal het centrum geopend zijn van maandag tot en met zaterdag. Momenteel zijn er zestien cliënten, maar dat kan nu uitgroeien naar 27. Mevrouw Jenni van den Berg uit Hardenberg dialyseert al bijna vier jaar in het centrum, eerst één keer per week, nu drie ochtenden. Vandaag (vrijdag 19 augustus) stopt ze op tijd, want haar kleindochter trouwt vanmiddag. “Het bevalt me hier prima, we worden goed verwend met koffie, fruit, een hapje en als we willen warm eten voor het weggaan. Je kunt altijd met al je vragen bij de verpleegkundigen terecht. Als er iets bijzonders is, dan bespreken ze dat met de arts. Ik heb een periode gehad dat ik extreem moe was. Toen gaven ze mij adviezen wat ik daaraan kon doen. Ook hebben ze aandacht voor je privésituatie.”

De sfeer in het centrum vind mevrouw Van den Berg prima. Ze babbelt gezellig met haar vaste buurvrouw in het centrum; over koetjes en kalfjes, maar ook over hun ervaringen met de ziekte. Ze gaat dan ook zeker mee met het uitje voor de cliënten op 1 september ter gelegenheid van het vijf-jarig bestaan van het DCH. Ze kan het DialyseCentrum Hardenberg van harte aanbevelen aan anderen. “Vooral omdat het kleinschalig is en dichtbij. Waarom zou ik ver reizen? Ik ben er in vijf minuten.”

Artikel delen:
Gerelateerde berichten