Veiligheidsregio IJsselland: geen mondkapjesplicht, wel aangescherpte controles

Veiligheidsregio IJsselland gaat geen mondkapjesplicht invoeren. Het RIVM is helder: medisch gezien draagt het niet bij. Wel gaan politie en gemeenten in IJsselland door met aangescherpte controles. Waar vorig weekend het zwaartepunt voornamelijk bij de horeca lag, wordt dit aankomend weekend aangevuld met onder andere recreatiegebieden, offerfeesten en studie-introducties.

Lees verder »

Jongereninitiatief Heel Holland Hiked doorkruist gemeente Ommen op 6 augustus

Vanaf 31 juli wandelen jongeren van de Nationale Jeugdraad drie weken door Nederland om het gesprek aan te gaan over klimaatverandering onder de naam Heel Holland Hiked. Op 6 augustus lopen ze van Hardenberg naar Ommen. Met hun 523 km lange wandeltocht hoopt het team jongeren te spreken die normaal gesproken in het klimaatdebat niet worden gehoord. De gesprekken en ideeën die het team onderweg verzamelt, worden gepresenteerd aan Nederlandse beleidsmakers en op internationale conferenties van de VN.

Lees verder »

Eén op drie Nederlanders overweegt binnen vijf jaar elektrisch te rijden 

Pakweg 2% van de Nederlandse automobilisten rijdt vandaag de dag elektrisch. Toch wordt elektrisch rijden de komende jaren steeds populairder: de subsidiepot van dit jaar voor elektrische auto’s is al leeg. Ook overweegt maar liefst 31% van de Nederlandse automobilisten binnen vijf jaar elektrisch te rijden. Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk  veldwerkbureau Panel Inzicht.  Aan elektrisch rijden hangt wel een prijskaartje: niet alleen de aanschafkosten, maar ook het aantal schadeclaims en de schadelast van elektrische auto’s zijn veel hoger dan bij brandstofauto’s. Volgens Voogd & Voogd Verzekeringen rijden elektrische auto’s ruim twee keer zo vaak schade als brandstofauto’s.

Lees verder »

Zomervakantie is dé tijd voor woningonderhoud

‘Deze zomervakantie is bij uitstek geschikt om je woning een onderhoudsbeurt te geven en te verduurzamen. Of je er nu zelf blijft wonen of je woning verkoopklaar wilt maken, nu is de tijd om in je huis te investeren’, stelt Hans van der Ploeg is directeur van branchevereniging VBO.

Lees verder »

Update droogte: Situatie stabiliseert

De neerslag van de afgelopen periode in combinatie met het bewolkte weer heeft ervoor gezorgd dat de situatie in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) verder is gestabiliseerd. Het waterschap kan voldoende water aanvoeren om aan de watervraag te voldoen. De verwachting is dat dit voorlopig zo blijft.

Lees verder »

Verkoop aan huis voor goede doel

Dina Poortier houdt zaterdag 1 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur een verkoopdag aan huis voor het goede doel. Ze is altijd bezig met naaldwerk, maar omdat er dit jaar nog nauwelijks markten of braderieën worden gehouden is er nu deze grote verkoop “met hoge korting” aan de Hardenbergerweg 71 in Ommen.

Lees verder »

Striktere handhaving van de coronamaatregelen

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt weer toe in Nederland. De toename is een waarschuwing aan iedereen en het is belangrijk dat de genomen maatregelen nog steeds in acht
genomen worden. Vanaf het komende weekend gaat de gemeente Ommen in samenwerking met de politie en de Veiligheidsregio IJsselland strenger optreden tegen overtreding van de coronamaatregelen.

Lees verder »

Jouw inzending kan de Doemee-award 2020 winnen

Eind 2020 wordt de Doemee-award voor de vijfde keer uitgereikt. De Doemee-award is een initiatief van MEE. Het is een stimuleringsprijs voor personen of organisaties in Overijssel of Flevoland die zich met een lokaal initiatief in hun omgeving inzetten voor een samenleving van en voor iedereen. Hun inzet stelt mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt in staat maximaal mee te doen. De winnaar ontvangt een geldbedrag om het initiatief verder uit te bouwen en meer mensen mee te laten doen. Vanaf nu kan iedereen een lokaal initiatief van een persoon of een organisatie inzenden!

Lees verder »

Coronacrisis stimuleert onlinebetalingen

Na de uitbraak van het coronavirus in Nederland en de afgekondigde gedeeltelijke lockdown werd er meer betaald met onlinebetaalmiddelen zoals iDEAL en creditcard en minder via PIN of contant. Na een tijdelijke terugval tijdens de gedeeltelijke lockdown liggen de totale wekelijkse uitgaven via PIN, iDEAL en creditcard sinds medio mei hoger dan voor de lockdown. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees verder »

Komkommertijd: 15 weetjes over komkommers

Het is komkommertijd. Dat betekent minder nieuws, maar ook dat de komkommers weer worden geoogst. Volgens kenners de meest ondergewaarde groente die er is. Hier vind je alles wat je altijd al over de komkommer wilde weten (toch?) 

 • Komkommer is een groente
 • De komkommer komt oorspronkelijk uit India.
 • Komkommers zijn er ook in geel en oranje.
 • Komkommer verlicht het branderig gevoel na een dag strand zonder insmeren met zonnebrand
 • Courgettes, pompoenen, meloenen en augurken behoren ook tot de komkommergroep.
 • Komkommers bevatten veel water
 • Er zitten weinig calorieën in komkommers
 • Vitamine K is rijkelijk bedeeld in komkommers. Goed voor sterke botten.
 • Bewaar een komkommer niet in de koelkast. Verpak deze in folie en leg de komkommer op een koele plek.
 • Een komkommer is maximaal twee weken houdbaar.
 • Komkommer kun je ook bakken, stoven en koken (niet langer dan 10 minuten)
 • Was de komkommer voor gebruik. De schil kun je prima eten.
 • In Nederland worden komkommers gekweekt in enorm grote kassen. Ze hangen aan planten die met een enorme vaart groeien. Per dag 20.000 komkommers oogsten is geen bijzonderheid.

  Pas op met zelfkweek: er kan gif in zitten

 • Opvallend weetje: vroeger zat er van nature in courgettes en komkommers een gif, cucurbitacine. Het voorkwam dat dieren de groenten zouden opeten. Kwekers hebben dat gif weten te vermijden in elke nieuwe oogst. Maar als je nu zelf besluit komkommers te gaan telen, je begrijpt… dan kan dat gif zomaar weer opduiken. Je proeft het doordat er een meer bittere smaak aan de komkommer zit. Eet hem dan niet, want een Duitser is er ooit aan overleden. Het ging in zijn geval om een courgette, maar het had net zo goed een komkommer kunnen zijn. Hij at van zijn zelfgekweekte courgette en raakte ernstig ziek. Tot de dood er op volgde.
 • Komkommertijd, hoe zit dat dan?

 • De komkommer heeft een eigen tijd: komkommertijd. De tijd dat er weinig actueel nieuws is omdat menigeen op het terras zit of aan het strand ligt. Waar dat woord vandaan komt, leggen we even uit.In 1778 dook het woord in Nederland voor het eerst op in een dialoog in het Rotterdams patriottenblad. En een paar jaar later in een vertaalwoordenboek waarbij vermeld wordt dat het een tijd is dat er niets te doen valt. Eind negentiende eeuw treffen we het woord dan opnieuw in kranten aan.Waarschijnlijk, zo meent Wikipedia, is komkommertijd een leenwoord uit het Engels. Kleermakers zouden het woord cucumber-time in 1700 inzetten als: ‘Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season’.
 • Dus het komt er eigenlijk op neer dat komkommers, die in de zomer geoogst worden, vooral gegeten werden in de tijd dat kleermakers eigenlijk maar weinig te doen hadden omdat hun klanten de stad verlieten. Die klanten waren dan voornamelijk de adel die de zomer doorbracht in hun buitenhuis op het platteland.Ook Duitsers zouden het woord gebruiken voor iets soortgelijks, maar dan vertaald als Sauergurkenzeit. Had ook alles te maken met de zomermaanden. En er is nog een Jiddische verklaring die linkt aan de woorden zarót en jakrút, wat ‘tijd van nood en treurnis’ betekent, refererend aan de periode in de zomer dat de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem wordt herdacht.Al met al komt het er tegenwoordig op neer dat normaal gesproken de verdwijning van de kat van tante Jet niet in de krant wordt opgenomen, maar in de komkommertijd als groot nieuws gebracht kan worden. Politiek nieuws blijft namelijk achterwege vanwege het zomerreces, minder mensen zijn aan het werk. Er gebeurt gewoon te weinig dat normaal gesproken interessant genoeg zou zijn om de media te halen. Wat de media dan doen? Nieuws opblazen, televisieseries herhalen, en oude (B) films uitzenden.

Bron: 50plusinoverijssel 

Rij jij met winterbanden in de zomer? Niet zo verstandig!

Heb jij in het voorjaar je winterbanden niet omgewisseld voor zomerbanden?  Niet handig, want bij een temperatuur boven de zeven graden bieden zomerbanden namelijk meer grip op het wegdek. Volgens de BOVAG is het gevaarlijk om in de zomer met winterbanden te rijden, omdat de remweg langer is en de wegligging verslechterd.

Lees verder »

“Corona-app wordt 1 september gelanceerd”

Op 1 september is het de bedoeling dat de coronavirus-app ‘CoronaMelder’ in heel Nederland wordt ingevoerd.  De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen en mensen in staat stellen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Voordat de app overal is te gebruiken, worden de komende tijd nog de laatste praktijk- en veiligheidstesten uitgevoerd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met haar advies.

Lees verder »

Kijk en Doedag bij `t Olde Manegepeerd

Kom en neem een kijkje op zondag 26 juli van 10:00 uur tot 16:00 uur. De gehele opbrengst is voor de uitgewerkte manegepaarden die hier na een werkzaam leven in de maneges van hun rust genieten. Graag geven de vrijwilligers uitleg over de opvang van de paarden.

Lees verder »

Boeren aan het woord over stress en psychische nood

Boeren ervaren regelmatig stress en de psychische nood is soms hoog, maar boeren zoeken zelf niet gauw professionele psychosociale hulp. Omdat ze hun eigen hulpbehoeften onderschatten, maar ook omdat ze onvoldoende vertrouwen hebben in de reguliere hulpverlening. Dit blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland in samenwerking met Amsterdam UMC.

Lees verder »

Cultuurfonds Overijssel investeert in educatie en werkkisten voor groene schoolpleinen basisscholen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel gaat 25 basisscholen met een groen schoolplein ondersteunen om daar nog meer uit te halen. Het Cultuurfonds financiert daarom voor deze scholen een natuurworkshop en een jaar lang begeleiding voor hun docenten en stelt een werkkist ‘En nu naar buiten’ ter beschikking. Voorwaarde is dat zij hun schoolplein vergroenen via Groene Schoolpleinen Overijssel.

Lees verder »

Beweidingsverbod voor dijken ingetrokken

Het door het Waterschap Drents Overijsselse Delta per 15 juni ingestelde beweidingsverbod voor de dijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen is vanaf woensdag 8 juli ingetrokken. Voor delen van de waterkering waar nog extra aandacht nodig is omdat herstel achterblijft, worden met betrokken gebruikers persoonlijk afspraken gemaakt.

Lees verder »

Winkelstad Hardenberg bedankt lokale shoppers

In het kader van de campagne #supportyourlocalshardenberg van Winkelstad Hardenberg hebben de ondernemers een mooie actie opgezet. Vanaf 3 juli zijn er voucherboekjes gratis af te halen in de deelnemende winkels en de horeca in het centrum. Dit zijn cadeauboekjes met informatie om bezoekers te bedanken (of: voor het steunen van hun lokale winkeliers) voor hun lokale aankopen.

Lees verder »

Bestrijden bruine ratten geen taak van waterschap

De Muskusrattenbestrijding van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) roept inwoners op bij het melden van een geziene rat goed te controleren om wat voor soort rat het gaat. Het waterschap ontvangt momenteel 7 a 8 van de 10 keer een melding van een inwoner dat  men een muskusrat heeft gezien, maar het bij nadere inspectie blijkt te gaan om een bruine rat.  Hierdoor reizen muskusrattenbestrijders onnodig naar de gemelde locaties, terwijl ze nodig zijn om in het veld de echte muskusratten te vangen.  Ieder ‘verkeerd’ bezoek kost het waterschap 100 euro.

Lees verder »

Sabine Uitslag gaat weer rocken

Ze liep alweer een tijdje rond met nieuwe muzikale plannen. En soms komen in het leven dan bepaalde zaken vanzelf op je pad. En zo komt het dat Sabine Uitslag weer een nieuwe band heeft. Hoewel nieuw in dit geval niet helemaal juist is. Sterker, de band The Marshalls – met in de gelederen gitarist Robert Bouwhuis uit Ommen – vierde eerder dit jaar nog z’n twintigste verjaardag. Het was juist bij die gelegenheid dat Sabine en The Marshalls elkaar tegen het lijf liepen. “En we hadden meteen een klik.”

Lees verder »

e-BATTLE: Ommense leerlingen in de strijd tegen energieverspilling  

In het educatieve project de e-BATTLE gaan leerlingen van Overijsselse basisscholen de strijd aan met energieverspilling. Gewapend met een zelf opgezette energiebesparingscampagne inspireren zij hun medeleerlingen, ouders en buurtgenoten om zuinig om te springen met energie. Zo maken zij zich sterk voor hun eigen duurzame toekomst. Gaan leerlingen uit Ommen de strijd aan?

Lees verder »