Foto: Eigen foto

Nationale Diabetes Challenge krijgt vervolg

Zo’n twintig patiënten hebben op initiatief van de Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg, wekenlang getraind voor de Nationale Diabetes Challenge.

Het wandelevenement voor mensen met diabetes is afgelopen week afgesloten met drie dagen wandelen in de regio en een afsluitende landelijke wandeldag op zaterdag 15 oktober rondom Paleis Het Loo in Apeldoorn. Diabetesverpleegkundigen en deelnemers zijn zo enthousiast, dat het initiatief een permanent vervolg krijgt in Hardenberg. De afgelopen 22 weken heeft de groep van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis elke donderdagavond de wandelschoenen aangetrokken.

Onder begeleiding van wandelcoach Adri Deemter en diabetesverpleegkundigen Kitty den Dulk, Hilda Wanders en Gerlinde Trouwborst van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis werden de leden voorbereid op deelname aan de Nationale Diabetes Challenge. Hitte, stortbuien en nachtelijk duister trotseerden ze, om uiteindelijk zaterdag 15 oktober de laatste etappe op het prachtige landgoed van Paleis Het Loo te kunnen volbrengen. En dat is gelukt. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers trainen in 16 tot 22 weken, zodat ze afsluitend vier dagen achtereen 10 kilometer kunnen wandelen. In totaal deden ruim 2.700 deelnemers mee, verspreid over heel Nederland. De Saxenburgh Groep nam deel met een groep van 23 personen, bestaande uit mensen met diabetes enkele ‘maatjes’ en de diabetesverpleegkundigen.

Enthousiast
De deelnemers waren heel enthousiast. Een deelnemer: “Een hele leuke ervaring. Door de weken heen zijn we een hechte groep geworden. Het was ook leerzaam, want je hoort van anderen hoe zij met hun diabetes omgaan, bijvoorbeeld hoe je je insuline aanpast op een extra inspanning. Of je krijgt via de whatsapp tips en recepten door, over welke langzame koolhydraten goed werken bij een wandeling van 10 km.’’ Een andere deelneemster: ”In het begin denk je, dat red ik nooit, veertig kilometer in vier dagen. Maar langzaam aan zie je dat je conditie beter wordt. En nu zit het erop! Het was heel gezellig om met deze groep te trainen. Hierdoor krijg je ook zin om door te gaan.”

Doorgaan
En doorgaan doen ze. Adri Deemter blijft de groep begeleiden, maar ook nieuwe wandelaars kunnen aansluiten. Mensen met diabetes die zijn aangestoken door het enthousiasme van de deelnemers kunnen zich – desgewenst met een maatje – aanmelden bij de diabetesverpleegkundigen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis via e-mail: diabvpl@sxb.nl.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten