Derk en Alie van der Zwaag-Leideman 50 jaar getrouwd

Derk en Alie van der Zwaag-Leideman waren woensdag 21 december 2016 maar liefst 50 jaar getrouwd. Zij hebben dit gevierd in ‘De Kern’ in de Bouwstraat in Ommen. Aan het balkon van het appartement hangt een prachtig spandoek met daarop de tekst ‘Dit echtpaar heeft het voor elkaar. Ze zijn nu al 50 jaar een paar.’ Op vrijdag 23 december bracht burgemeester Mark Boumans het bruidspaar een bezoek.

Alie en Derk wonen op dit moment in een appartement in ‘De Brug’ en dat bevalt hen heel goed. Derk kookt nog regelmatig, braadt een lekker stukje vlees en gaat zelf nog naar de winkel. Hij is gesteld op zijn zelfstandigheid. Zijn vrouw Alie gaat een aantal dagen per week naar de dagopvang in Nijenhaghen. ‘Ik heb het daar naar erg naar mijn zin, we doen spelletjes zoals Rummikub maar we knutselen ook. Zo heb ik laatst dit kerststukje gemaakt.’ Het staat prachtig op de eettafel. Onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers werd er verder gepraat.

Derk is geboren in Witharen en Alie in Bruchterveld. ‘Vlak aan de Duitse grens’, vertelt Alie. In 1966 trouwden zij in het gemeentehuis in Hardenberg en de gereformeerde kerk in Bruchterveld. Ze gingen wonen aan de Woestendijk in Witharen. Derk was werkzaam op de boerderij en werkte later in de bouw. Alie werkte bij verschillende mensen in de huishouding.

Samen kregen zij drie kinderen, Jolanda, Pieter en Erna en vier kleinkinderen. In december 1970 verhuisden zij naar de Lijsterbesstraat in Ommen. Daar hebben ze 43 jaar gewoond en nu wonen ze sinds 2014 in ‘De Brug’ aan de Hessel Mulertstraat. ‘Het eerste jaar was het wennen, nu hebben we het erg naar ons zin’, aldus Derk.

Ze hebben in al die jaren veel meegemaakt, zo verloren ze ruim zes jaar geleden plotseling hun zoon Pieter (41) aan een hartstilstand. Dat was een ontzettend moeilijke periode. ‘Gezondheid is je rijkste bezit’, zegt Derk. ‘Ik ben een knokker, samen met mijn vrouw en de rest van de familie hebben we ons er doorheen geslagen.’

Derk houdt van muziek. In zijn vrije tijd speelt hij af en toe op het orgel, zingen doet hij ook graag. Hij zingt al zestig jaar in koren. Sinds juni 2005 zit hij bij het koor ASAF in Dedemsvaart. In het appartementencomplex ‘De Brug’ bekommert hij zich om de afvalcontainers. Zo zorgt hij er voor dat de bakken worden geleegd. Alie kijkt graag naar Vechtdal Leeft TV en RTV Oost. Zij vermaken zich goed alleen, maar ook al zeker vijftig jaar samen. Proost!

Tekst en foto’s: Marjolijn Rhee | Natuurlijk Ommen

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten