Drukte bij Erve Witharen

Op de open dag bij Erve Witharen herleefde op zaterdag 3 september de geschiedenis van het buurtschap Witharen. Veel bewoners, jong en oud, maakten kennis met de kleding van vroeger, het werk op het land, de slacht aan huis, het houden van bijen, de jacht en de zorg voor brandhout.

Wethouder Ko Scheele opende de dag door het onthullen van de nieuwe naam van de herstelde boerderij : Erve Witharen. Daarna werd de gloednieuwe informatiefolder over de grotendeels oorspronkelijke boerderij en over Witharen, gepresenteerd.

Tenslotte onthulde hij samen met Jan van der Veen en twee van de jongste bewoners van Witharen een verbeelding van de ‘cruescuele’. Dit beeld, gemaakt door Thea Dijkema, houdt samen met het informatiebord en de verhalenpaal de herinnering aan het grensteken tussen de marken Stad Ommen en Varsen, levend.

Loek Boer had een aandachtig publiek die naar zijn interessante en vaak ook spannende en humoristische verhalen luisterde. Mina Praas droeg een gedicht op dat vertelde over de stamboom van de familie. Tussendoor was er accordeonmuziek.

In het zonnetje was het goed toeven en dus had niemand haast om naar huis te gaan. Soep met ‘vergeten groenten’ en ‘Jan in de zak’ zorgden in stijl voor de inwendige mens.

Deze succesvolle dag, tot stand gekomen door de medewerking van velen, werd afgesloten door een tocht door Witharen met een huifkar getrokken door een oude trekker (een Ursus). Witharen heeft er een markante en interessante plek bij!

Meer informatie op de website van Witharen: www.witharen.com – Erve Witharen.

De informatiefolder is te krijgen bij het café in Witharen, Witharenweg nr. 17 en Beeldentuin Witharen.

Artikel delen:
Foto's 5
Gerelateerde berichten