Foto: Eigen foto

Erve Witharen viert herstel met open dag

Erve Witharen is weer helemaal opgeknapt. Het gaat om een oude boerderij als een overblijfsel uit de ontginningsperiode van Witharen, gelegen aan de Witharenweg 17a in de Ommer buurtschap. Met een open dag op zaterdag 3 september kan iedereen kennismaken met de geschiedenis van de eerste ontginningsboerderij op Witharen.

In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft de toenmalige eigenaar, de familie Praas (Marten, Mina en hun zoon Henk) een nieuwe boerderij gebouwd op de plek van een schuur aan de overkant van de weg. Daarmee heeft de oorspronkelijke boerderij de bestemming van schuur gekregen. De boerderij is nu eigendom van de familie Veenstra die aan de overkant woont. Motorclub Route 66 gebruikt de boerderij voor clubactiviteiten. Het bijbehorende bosje met schuren is eigendom van Jan Winters.

Restauratie
Aanvankelijk lag het in de bedoeling om tot een kleine restauratie over te gaan van de boerderij. Echter, het rietendak was lek, dus werd de vraag gesteld wat nu te doen. De eigenaren en ook de buurtbewoners vonden het samen met Plaatselijk Belang Witharen van groot belang dat een zo oorspronkelijk mogelijke boerderij als herinnering aan de geschiedenis van Witharen behouden zou blijven. Daarom hebben ze samen er de schouders ondergezet om een plan te maken voor herstel en verbetering. Door Plaatselijk Belang Witharen is hiervoor begin vorig jaar een projectplan bij de provincie ingediend. Met daarin wat er allemaal nodig is om boerderij en bosje met schuren te herstellen.

Er is een plan gemaakt wat er ondernomen moet worden om iedereen kennis te laten maken met de geschiedenis van het buurtschap. Naast de bijdragen van de eigenaren en de inzet van veel bewoners werd de provincie gevraagd het project financieel te ondersteunen. Eind juni 2015 kwam het bericht dat de subsidie was toegekend en kon met het herstel en het opzetten van de activiteiten begonnen worden. Voor de winter werd het tijdelijke zeil op het dak vervangen door een nieuw rieten dak. Het bosje werd opgeschoond. In het voorjaar van dit jaar werd gestart met het herstel van de schuurtjes en werden met hout betimmert om ze een passend aanzicht te geven.

Open dag
De afsluiting van de werkzaamheden wordt feestelijk gevierd op zaterdag 3 september 2016. Het betekent tevens de start van de ‘beleving’. Tussen 11:00 uur en 15:30 uur is er een open dag met verhalen, voorwerpen, proeverij, kinderspelen en de vroeger manier van werken. Deze dag wordt georganiseerd in combinatie met het Zomerfeest in Witharen. Dan wordt ook de folder met informatie gepresenteerd en een verbeelding van de ‘cruescule’ gemaakt door Thea Dijkema onthult.

Na 3 september 2016 is het mogelijk de boerderij vanaf de weg te zien, naar de verhalenpaal te luisteren, het informatiebord over de ‘cruescule’ te lezen en de verbeelding hiervan te bekijken. De folder met informatie over Erve Witharen wordt uitgedeeld op de open dag en is daarna te verkrijgen op bij de woning op nummer 17. Verder bij eetcafé Witharen en bij Galerie en Beeldentuin Witharen. Dan ook is het mogelijk een afspraak te maken om de boerderij aan de buitenkant te bekijken, waarbij dan verteld wordt over het vroegere buitenleven en werken op Witharen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van een gerestaureerd melkwagentje en voorwerpen van vroeger.

Programma
Tijden de Open dag is er van alles te beleven en te doen. Er is de hele dag koffie, thee en bezoek aan de kraampjes en activiteiten. Accordeonmuziek van Frieda Slotman en gratis vervoer per huifkar van- en naar het Zomerfeest.

11.00 uur: Welkom  door Robbin Hutten, voorzitter PB Witharen en opening door wethouder Ko Scheele. Onthulling verbeelding Cruescule
11.30 uur: Verhalenverteller Loek Boer
12.30 uur: Soep van vergeten groenten en meer
14.00 uur: Verhalenverteller Loek Boer
15.30 uur: Afsluitende huifkartocht.

Artikel delen:
Foto's 4
Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto
Gerelateerde berichten