Met de doortrekking van het bestaande fietspad Larinkmars, de komst van een Koesafari en een nieuwe brink met vleermuizenhotel is Varsen de parel van Ommen en een grote trekker voor dagjesmensen. Deze verwachting uitte de Ommer wethouder Leo Bongers zaterdagmiddag bij de officiële ingebruikname van de Varsenerbrink aan de Varsenerweg in de buurtschap Varsen.
Met het zichtbaar maken van een naamplaat op het logement voor vleermuizen met de tekst: “Varsenerbrink, gerealiseerd tijden de reconstructie van Varsen” door wethouder Bongers en Plaatselijk Belang Varsen penningmeester Wim Welleweerd was de officiële opening van de Varsenerbrink een feit.
Koesafari
Vooraf liet de wethouder weten dat de plannen voor het aanleggen van het zogeheten fietspad Dunnewind in een eindfase verkeren. Dat geldt ook voor de komst van Vechtdalhoeve naar Varsen in de leegstaande boerderij erve Dunnewind aan de Larinkmars 4 en 5. Voor deze locatie werd in het kader van ‘Voortvarend Varsen’ gezocht naar een passende nieuwe bestemming. Simone Koggel gaat nu op de gronden van Staatsbosbeheer met brandrode runderen zorgen voor natuurbeheer. Met daarbij ook een Koesafari, zoals ze dat ook in Arriën met groot succes deed. Verder komt er een uitkijkpunt, een pontje, aanlegpunten voor boten, horeca, streekproducten en een terras voor (fiets)passanten.
Hotel
Op de nieuwe Varsenerbrink tussen boerderijen en oude eiken is een nieuw en bijzonder logement verrezen: een vleermuizenhotel. De muren van het vleermuis-logement zijn deels dubbelwandig, zodat de beestjes ertussen kunnen nestelen. Op de muren zijn silhouetten van vleermuizen bevestigd. Ook is er een deur die geopend kan worden. Het hotel is onderdeel van de reconstructie van het buurtschap Varsen. Op de plek stond eerder een oude boerderij. Die is gesloopt en daarmee verdween ook de broedplaats voor dwergvleermuizen. Inmiddels zijn de eerste vleermuizen weer gesignaleerd.
Rondom het hotel zijn nieuwe buurtbankjes geplaatst, zodat ook passeren fietsers kunnen genieten van het beeldbepalend centraal punt op de nieuwe brink. De toren met een schuin dakje is gebouwd op de plek van Erf Vedders. Eind 2017 werden de vervallen boerderij en de andere gebouwtjes op de kruising van de Larinkmars en de Varsenerweg gesloopt, waarna op het leeggekomen erf de nieuwe brink is gerealiseerd. Er is een heg om de brink aangeplant voor een wat meer besloten karakter. Er staan zeven kastanjebomen die, symbolisch voor de verbondenheid van Varsen, volgens plan van de architect naar een gezamenlijke kruin zullen toegroeien. Er is een duurzame speelplaats gekomen met blond houten speelelementen die gemaakt zijn van eeuwenoude eiken uit het Laarbos.
40 jaar
Als belangen behartiger van de buurtschap stond de komst van een nieuwe brink al sinds 2005 hoog op het verlanglijstje van Plaatselijk Belang Varsen. Eindelijk was dan de nieuwe Varsenerbrink een feit. De officiële ingebruikname ging samen met de viering van het 40-jarig bestaan van Plaatselijk Belang. Op de versierde brink vond een fair plaats met stands van onder andere kleding, wijnen, brocante, woonaccessoires en vers artikelen. Ook waren er demonstraties schapendrijven en smeden. Voor de kinderen was er een springkussen en diverse knutselmogelijkheden. Dit alles was goed voor een gezellige jubileumfair, druk bezocht door inwoners, oud inwoners en andere belangstellenden.
Dunnewind
Waar de Vecht en de Regge samenkomen staat een boerderij. In 1694 werd de boerderij bewoond door Asse Geerts en Clasien Roelofs. De boerderij had twee namen: Den Stramp of Dunnewind. Beide namen ontstonden omdat hier de twee rivieren samenkomen, de Regge en de Vecht. De strook daartussen is een soort “stramp” waar vaak een sliertige of dunne wind waaide. Door haar locatie dicht bij de Vecht werd deze boerderij vroeger ook gebruikt als een soort herberg voor de schippers.
Cultuurhistorisch monument
In Varsen zijn opgravingen gedaan en uit historisch onderzoek is opgemaakt dat hier duizenden jaren geleden een ‘Trechterbeeker volk’ woonde. Dit volk is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de Hunebedden in Drenthe. Op deze locatie in Varsen hadden ze echter hun voornaamste kenmerk gebouwd: woonhuizen die voor het eerst in de geschiedenis van Nederland verschillende generaties na elkaar huisvesten. Dit feit is aangegrepen om twee van deze historische grondplannen van de huizen gestileerd neer te leggen.
Het is een ontwerp geworden wat enigszins verstopt in het landschap is ligt, enkel gemarkeerd met enkele uitstekende houten palen. En anderzijds vanaf het monument de mooiste blikken over het omringende landschap garandeert. Landschapskunstenaar Mark Kino uit Arnhem heeft hier een archeologisch monument ontworpen dat de prehistorische bewoning van de locatie symboliseert. Uit archeologisch onderzoek is namelijk gebleken dat hier 10.000 tot 5.000 jaar geleden een nederzetting was van jagers uit de Trechterbekercultuur.
Foto: Varsen heeft weer een brink; oud bewoner van Varsen Albert Schuttert vindt dat de Varsenerbrink heel mooi is geworden. Op de achtergrond het nieuwe vleermuizenhotel.
Tekst (C): Harry Woertink