Netwerk Vitaal Vechtdal wordt versterkt met Alfa-college

Het Alfa-college sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Het Alfa-college biedt opleidingen aan in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg. Bij het Alfa-college Hardenberg volgen ongeveer 2.000 jongeren een opleiding of cursus. Dit onderwijs wordt verzorgd door 130 docenten.

Buiten gebeurt het!

“Een school is een mooi instituut om je te ontwikkelen, maar uiteindelijk gebeurt het ‘buiten”, aldus Hilde Rotmensen, opleidingsmanager Alfa-college Hardenberg. Onderwijs vindt plaats in de regio, voor werknemers in de regio. Er is onderwijs nodig dat aansluit bij het toekomstige werkveld. Die samenwerking met de praktijk vindt plaats in het Vechtdal, met af en toe een uitstapje naar elders. Van elkaar leren en elkaar versterken is een belangrijke drijfveer voor het Alfa-college om zich aan te sluiten bij het netwerk Vitaal Vechtdal.

Duurzame regionale netwerken.

Vitaal Vechtdal verbindt de leefwereld van iedere burger: woon- en leefomgeving, werkveld, scholen en zorginstellingen werken gezamenlijk aan gezondheid en vitaliteit. Door aan te sluiten bij Vitaal Vechtdal bundelen we krachten en kunnen we samenwerken om onze doelen te bereiken. “We zijn een rolmodel”, zegt Rotmensen. “We dagen studenten uit het beste uit zichzelf te halen. Een bijdrage leveren aan de maatschappij met hun capaciteiten maar ook als burger.” Via opleidingsoverstijgende projecten en samenwerkend met andere organisaties maken studenten kennis met de regio waarin ze mogelijk aan het werk gaan.

Van Digitale Sociale Kaart tot Recept van de Maand

Een inspirerend voorbeeld is de samenwerking tussen ICT-opleiding van Hogeschool Stenden en de opleiding MBO-Verpleegkunde van Alfa-college Hardenberg. Gezamenlijk maken groepjes HBO- en MBO-studenten een plan van aanpak voor het ontwikkelen van een digitale sociale kaart op verzoek van zorg- en hulpverleners in de regio van Vitaal Vechtdal. Dit Vitaal Vechtdal-project wordt begeleid door Progez. ICT-studenten met het beste plan mogen uiteindelijk de digitale app, met begeleiding van het werkveld, gaan ontwikkelen. Een ander initiatief is het ontwikkelen van het ‘recept van de maand’, een gezonde maaltijd voor 2 euro p.p., voor mensen met een kleine beurs.

Allemaal mooie projecten waarbij meerdere organisaties betrokken zijn en wat contact tussen diverse doelgroepen stimuleert. “Dat zorgt voor een breder blikveld, en dat juichen wij als onderwijsinstelling alleen maar toe. Het label Vitaal Vechtdal maakt zichtbaar dat bepaalde programma’s en projecten verbonden zijn met en gesteund worden door Vitaal Vechtdal vóór een vitaal Vechtdal.”

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten