CCO Ommen: jaarvergadering en oude foto’s

De CCO in Ommen houdt woensdag 22 maart vanaf 20.00 uur haar jaarvergadering in De Kern in Ommen. Behalve de gebruikelijke agendapunten worden na de pauze foto’s uit het verleden van Ommen getoond. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Historische Kring Ommen (HKO) werd opgericht. Tegenwoordig maakt de HKO deel uit van de (nieuwe) historische vereniging met de naam Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), waar ook het Streekmuseum onderdeel van is. Deze fusie werd op 12 mei 2016 officieel.

Op 20 januari 1997 werden de statuten van de toenmalige HKO vastgelegd in een notariële akte bij notaris mr Gerhard Smelt. Het doel van de vereniging was heemkundige activiteiten te organiseren en onderzoek naar lokale en regionale geschiedenis te bevorderen.

De eerste vergadering werd in het Univékantoor gehouden maar al snel deed zich de mogelijkheid voor het historische pandje het ‘Foekertshuus’ van de gemeente aan de Julianastraat als eigen verenigingshuis in gebruik te nemen. Piepklein en op temperatuur gehouden met drie kachels. Het oude schippershuisje was nog voorzien van een bedstee.

Het pandje is door de HKO vernoemd naar een vroegere schipper op de Vecht, die er ooit heeft gewoond. Op 6 november 1997 werd het Foekertshuus officieel geopend, zodat voortaan hier op de eerste donderdag van de maand de zogenaamde inloopavonden gehouden konden worden. Toen het gemeentebestuur het karakteristieke Foekertshuus wilde verkopen kreeg de HKO de mogelijkheid te verhuizen naar de leegstaande Edith-Laarakkersschool. Op 1 juni 2000 werd de verhuizing naar deze school aan de Nering Bögelstraat gerealiseerd.

Het nieuwe verenigingshuis werd omgedoopt tot ‘Ommezien’. Bijna tien jaar lang heeft de oude school dienst gedaan als onderkomen voor de verenigingsactiviteiten. Toen de school weer een onderwijsbestemming kreeg moest de HKO het gebouw verlaten. Op 19 juni 2009 kwam er paard en wagen aan te pas om de sleutel en de laatste verhuisdozen naar een nieuw onderkomen te brengen dat de HKO vond aan aan de Schurinkstraat 22B in Ommen.

Begin 2014 verhuisde de CCO opnieuw naar een nieuw onderkomen in het multifunctionele centrum de Carrousel boven de bibliotheek. De officiële opening werd verricht door wethouder Ko Scheele, die samen met Frits Gerrits Jans van de bibliotheek een nieuw kunstwerk onthulden van de Ommer beeldend kunstenaar Eric Schutte. Een plattegrond van Ommen anno 1832, waarin niet alleen de bebouwing zichtbaar gemaakt is maar ook de gronden en waterlopen. Het kunstwerk kreeg een vaste bestemming in de Carrousel. De nieuwe verenigingsruimte kreeg de (oude) naam: “Omme(n)zien”. Nog steeds is deze ruimte in gebruik voor de clubactiviteiten. Er zijn plannen voor een verhuizing van de Carrousel naar het Streekmuseum, die daarvoor moet worden uitgebreid.

Tekst: Harry Woertink 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten