Foto: Johan Bokma

Uniek festival over zelfvoorzienend leven

Bob Radstake zat er zaterdagmiddag ontspannen bij in zijn tijdelijke kantoor op het 20 hectare grote festivalterrein in het buitengebied van Dalfsen. Zijn werkplek was die dag niks anders dan een podium in wording, een skelet van gebogen wilgentakken; toen nog zonder dak, maar rondom al wel bekleed met degelijk groen vrachtwagenzeil.

Uit de wind zat de bedenker en organisator van The Living Village Festival een vers gerold shaggie te roken, de ogen toegeknepen, gedachten en ideeën uitsprekend om vervolgens vol vuur te vertellen over de open houding van zowel gemeente, politie en brandweer toen hij zijn plannen voor het festival opperde. Bob Radstake: “Toen ik voor het eerst (vier jaar geleden red.) het gemeentehuis van Dalfsen binnenwandelde om het levende dorp onder aandacht te brengen, werd ik wel even raar aangekeken. Ik ben natuurlijk geen doorsnee persoon en dat wekte verwondering. Wie is die hippie en vooral: wat wil die man? Maar ja, als ik iets in mijn hoofd heb, dan maak ik het ook waar.” Zijn proeve van bekwaamheid was het bouwen van levende kunstwerken en speelplekken van wilgentenen.

Vanaf dat moment kon Bob niet meer stuk bij de gemeente Dalfsen en was het vertrouwen gewonnen. Morgen begint het benefietfestival, een op zichzelf staand internationaal vierdaags evenement, waar het zaadje wordt geplant voor een meer duurzame wereld en een aanzet wordt gegeven voor het levende dorp. Ecologie, duurzaamheid, natuur, muziek en kunst zijn de ingrediënten. De deelnemers en de bezoekers gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die zelfvoorzienend leven in de toekomst stimuleren. Ze komen van over de hele wereld naar Dalfsen. Momenteel staat de teller op twaalf landen en het einde is nog niet in zicht. Op het ruim 20 hectare grote festivalterrein dat om niet beschikbaar is gesteld door de familie Van Leussen, wordt relaxed maar tegelijkertijd hard gewerkt om alles voor donderdag klaar te krijgen.

Cathelijn, de vrouw van Bob, wijst naar een constructie van hout en zeildoek: Dat is de  sanitaire hoek met composttoiletten en verderop zijn ze bezig met het opbouwen van kraampjes, gemaakt van stammen en sprokkelhout. En daar liggen de vlaggenmasten. Het wordt zo mooi en er zijn zoveel mensen aan het werk. Iedereen weet wel dat de wereld aan verandering toe is. Hier op het festival vind je oplossingen voor de toekomst. We combineren eeuwenoude technieken met de laatste innovatieve ontwikkelingen. Met het bouwen van huizen van levende bomen zijn we nu zo’n tien jaar bezig. Het houdt een beetje het midden tussen het earthship-principe en levend bouwen, maar wel met behoud van comfort en veiligheid. Tegelijkertijd dragen we bij aan de herbebossing van onze leefomgeving. Door fruit- en notenbomen te gebruiken bij de bouw voorzie je ook nog eens in je levensonderhoud.”

De ultieme droom van Bob en Cathelijn is het realiseren van een levend dorp, waar de huizen gebouwd en gevormd gaan worden van levende bomen. Met het festival hopen ze voldoende geld te genereren om land aan te kunnen kopen om hun plannen te verwezenlijken. De programmering van het festival is bijzonder. Het terrein is opgedeeld in vijf muziekwijken met verschillende muziekstijlen. Er is een theaterwijk en een spirituele wijk waar ceremonies, meditaties en rituelen centraal staan.

Bezoekers kunnen ter plekke een tiny house bouwen en er is zelf een camping waar mensen die langer willen blijven, prima kunnen bivakkeren. The Living Village is donderdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 02.00 uur geopend. dagkaarten die via www.thelivingvillagefestival.org worden besteld kosten 22,50 euro, aan de poort moet 27,50 worden afgerekend. Vermelden prijzen zijn inclusief de camping en deelname aan alle workshops, lezingen en ceremonies.

Artikel delen:
Foto's 21
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Gerelateerde berichten