Foto: Harry Woertink

Adriaan Grootenhuis schrijft golfgeschiedenis in Ommen

De Golf en Country Club Hooge Graven in Ommen bestaat dit jaar 30 jaar. Voor Adriaan Grootenhuis (84) aanleiding om een jubileumboek over de geschiedenis van ‘Hooge Graven’ te schrijven.

Grootenhuis heeft binnen de golfclub verschillende functies vervuld. Vanaf de oprichting heeft hij dan ook veel (club)informatie weten te verzamen, variërend van krantenberichten, clubbladartikelen en foto’ s die Grootenhuis in zijn boek heeft vervat. Zo blijkt dat voor de voorbereidingen van de aanleg van een golfbaan op 8 november 1985 de stichting Hooge Graven is opgericht en op 5 juni 1987 de oprichting van de huidige Golf en Country Club Hooge Graven.

In 1986 startte de golfclub met een voorlichtingsavond om de belangstelling voor de golf te peilen. Die bleek met 150 aanmeldingen overweldigend. Voorzichtig werd door de leden een eerste aanvang gemaakt met het golfspel in een weiland aan de Middenweg in afwachting van een officiële golfbaan. Echter er kwam onverwacht massaal protest tegen de aanleg met procedures tot en met de Raad van State. Na vijf jaar knokken viel uiteindelijk in 1990 de bal in de put. Er kon begonnen worden met de aanleg van een negenhols golfbaan. Grootenhuis maakt er uitgebreid melding van in zijn jubileumboek. Op 25 september 1993 was het zover dat de golfbaan officieel kon worden geopend. Met de viering van het derde lustrum van de golfclub op 21 september 2002 volgt voor Hooge Graven de slagroom op de taart. Na de eerste opening ook al verricht te hebben is het opnieuw mr Pieter van Vollenhove die naar Ommen komt om de uitbreiding van de golfbaan naar 18 holes officieel te openen. Hooge Graven heeft dan een unieke wedstrijdgolfcourse gelegen op een terrein van 70 hectare heuvelachtig bos- en heidegebied aan de Middenweg, zo is te lezen in hjet jubileumboek.

Behalve voor de leden van de golfclub had Grootenhuis ook een exemplaar van zijn boek in petto voor het Cultuurhistorisch centrum Ommen (CCO). “Ik heb dichtbij bij datgene gestaan wat nu geschiedenis wordt genoemd. Dat is ook een schone taak voor het CCO om dit boek te bewaren en beschikbaar te houden voor wie kennis wil nemen van deze geschiedenis”, aldus Grootenhuis. In het Streekmuseum werd namens de CCO het exemplaar in ontvangst genomen door Harry Woertink.

Artikel delen:
Foto's 2
Foto: Harry Woertink
Gerelateerde berichten