Foto: Eigen foto

De Barones in Dalfsen brengt ‘Schat van Dalfsen’ tot leven

Hotel en restaurant De Barones brengt met een expositie op haar eigen landgoed de in 2015 gevonden schat van Dalfsen van de Hunebedbouwers tot leven. Twee jaar geleden ontdekten archeologen een groot grafveld uit de steentijd.

De schatten (trechterbekers, barnstenen kralen, stenen bijlen en meer) zijn nu opgeslagen in een depot in de gemeente, maar Hotel en Restaurant De Barones heeft een interessante route opgezet die middels informatieve borden en verhalen meer laat zien van de vondst. In 2015 hebben archeologen in Dalfsen een grafveld uit de steentijd ontdekt. Een unieke vondst, want dit is het grootste grafveld van hunebedbouwers dat in Noordwest-Europa is gevonden. De gevonden schatten hebben in het gemeentehuis van Dalfsen gestaan, maar inmiddels staan ze in een depot opgeslagen. Om de schatten levend te houden heeft De Barones in Dalfsen op hun landgoed een leuke expositieroute opgezet. Voor kinderen is er een spannende speurtocht!

Speurtocht
De route is uitgezet in de vorm van een speurtocht met grote foto’s van de vondsten. Ook staan er leuke feitjes en weetjes over de vondst bij. Voor kinderen is er genoeg te beleven langs de route. Zij kunnen een speurtocht en puzzel doen. Instructies voor de speurtocht zijn binnen bij De Barones gratis op te halen en bij het succesvol afronden van de puzzel krijgen ze een presentje. Iedereen kan de route wandelen en meedoen is geheel vrijblijvend! Carolien Prins, lid van de Historische kring, heeft destijds prachtige foto’s van de gevonden stukken gemaakt. Thea Dijkema van Atelier Witharen heeft de foto’s tentoongesteld en veel gepresenteerd op verschillende scholen. Toen er niets meer met de foto’s gedaan werd vonden Marc en Jolanda Koggel, eigenaren van De Barones, dat erg zonde. “Gasten vragen specifiek naar de opgravingen als ze bij ons verblijven. Alleen de verhalenpaal op de vindplaats is niet genoeg, nu kunnen we laten zien wat er gevonden is!”

Feestelijke opening expositie
De Trechterbekerexpositie wordt op vrijdagmiddag 30 juni om 14:00 uur feestelijk geopend met een hapje en een drankje. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom!

Artikel delen:
Gerelateerde berichten