Tentoonstelling ‘Kykt vrienden, kykt’

Wethouder J.P. Scheele van de gemeente Ommen opent op zaterdag 4 november de tentoonstelling: ‘Kykt vrienden, kykt, ’t is mooi, fraai, curieus en raar: toverlantaarns’ in ‘Grand Café De Veghte’Wethouder Scheele zal hierna zijn ‘curieuze openingshandeling’ in het Tinnen Figurenmuseum voldoen.

Toen Christiaan Huygens door zijn onderzoek naar het verschijnsel licht en lichtbreking ontdekte dat afbeeldingen geprojecteerd konden worden, was de toverlantaarn geboren. Voor hem was dat een grapje waarmee hij vrienden vermaakte. Verder wilde hij er niet mee in verband gebracht worden. Hij vreesde dat zo iets luchtigs zijn wetenschappelijke integriteit zou schaden. Die uitvinding uit 1659 bracht eerst angst en verwondering, maar werd allengs populairder. Rondreizende ‘vertoners’ werden een vaste verschijning in café’s, op kermissen en op jaarmarkten. In de 19 de eeuw produceerden bekende speelgoedfabrikanten zelfs massaal toverlantaarns voor huiskamergebruik. Verzamelaar Pol (Paul) van den Heuvel uit Ermelo verzamelt sinds de jaren ’80 toverlantaarns. Zijn grote verzameling van allerlei soorten toverlantaarns staat centraal in deze tentoonstelling; meer dan 130 stuks, van eeuwenoude geknutselde koekblik- lantaarns tot grote professionele lantaarns.

Natuurlijk is een tentoonstelling over toverlantaarns niet volledig zonder echte vertoningen. Het museum organiseert daarom 5 vertoningen tijdens de schoolvakanties. Een heel bijzondere vertoning op woensdag 27 december, om 13:30 en 15:00 uur. Dan
laat ‘lantaarnist’ Annet Duller oude tijden herleven. De speeldoos speelt, het licht gaat uit, de toverlantaarn gaat aan. In de magische sfeer die verschijnt, ontrolt haar wonderbare kerstvertoning. Ook het museum verkeert dan in kerstsfeer, met o.a. een kerstboom met
18 de eeuwse (koninklijke) filigraan tinnen kerstversiering. De overige vertoningen, met rondleiding, vinden plaats op:
11 en 25 november 2017 en op 21 en 28 februari 2018 om 16:00 uur.

 

Reserveren is noodzakelijk, want vol is vol. Dankzij de inzet van Bentum Nijboer. Notarissen zijn deze vertoningen mogelijk gemaakt en te bezoeken tegen de normale entreeprijs (zonder enige bijbetaling).

Artikel delen:
Gerelateerde berichten