Speelgoed Schatten

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft van 10 maart tot en met 29 oktober 2018 een speciale tentoonstelling rondom volplastische loden speelgoedfiguren. Vanaf 1870 kwamen deze nieuwe, mooiere en grotere speelgoedfiguren op de markt. Een lust voor het oog en met thema’s die toen ieders verbeelding te boven gingen; de geïdealiseerde sprookjesachtige beelden van de geschiedenis, van de koloniale wereld en natuurlijk ook van soldaten. Een serie van deze figuren kostte met gemak enkele maandlonen van een arbeider. Er zijn verhalen bekend van kinderen die elke kerst een doos loden speelgoedfiguren kregen, maar die er nooit mee mochten spelen. Hun figuren stonden opgesteld in een soort thuismuseum.

Dergelijke schatten kunnen nu op veilingen fenomenale bedragen opbrengen. De Franse firma C.B.G. Mignot, de Duitse speelgoedfabriek Georg Heyde & Co en het Engelse Britains waren de belangrijkste producenten.  Zij zonden hun figuren de hele wereld over. De werkplaatsen van Heyde zijn tijdens de bombardementen van Dresden in 1945 geheel vernieuwd. Hen lukte het niet om na de oorlog weer opnieuw te beginnen. C.B.G. Mignot en Britains dreigden aan het eind van de 19de eeuw ook ten onder te gaan. Maar verzamelaars namen die bedrijven over en produceren nu nog steeds in de geest van de stichters van die bedrijven.

 

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door een grote bruikleen van verzamelaar Jan Veenendaal, aangevuld met eigen collectiestukken van het museum. Wethouder J.P. Scheele van Ommen opent de tentoonstelling op zaterdag 10 maart 2018, om 11:45 uur. De wethouder stelt bij die gelegenheid ook enkele van zijn eigen tinnen figuren tentoon.

De expositie is van zaterdag 10 maart t/m zondag 25 maart in de weekenden te bezoeken. Daarna, vanaf zaterdag 31 maart, dagelijks (behalve ’s maandags) te bezoeken. Dinsdag t/m zaterdag van 11:00 – 17:00 uur en zondag van 13:00 – 17:00 uur.

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum stelt zich ten doel om het bijzondere erfgoed van de modelfiguur te behouden voor de samenleving. Het museum verzamelt, conserveert en doet onderzoek naar modelfiguren, naar hun makers en naar de (Westerse) geschiedenis die door deze modelfiguren wordt uitgebeeld.

Zij doen dat met de enthousiaste inzet van bevlogen vrijwilligers en steun van sponsoren en vrienden.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten