OBS Nieuwebrug voorloper in Buitenonderwijs

Heeft jullie basisschool interesse om als voorbeeldschool mee te doen aan een landelijk project voor Buitenonderwijs? Dat was de vraag die Reinate Bruins Slot van “Ik & Buiten” een jaar geleden stelde. Dit bedrijf is druk met het opstarten van “Buitenonderwijs Nederland”. De eerste organisatie in Nederland die zich richt op het ondersteunen van scholen bij het geven van buitenlessen.

Nou, dát had OBS  Nieuwebrug uit Ommen wel. Want aan interessante en inspirerende omgevingsfactoren is er op deze buurtschool in de bosrijke omgeving nét buiten Ommen geen gebrek.  De school staat midden in de natuur en het omringende bos is letterlijk het verlengstuk van het schoolplein, waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Honderd meter verderop kronkelt de rivier de Regge tussen weilanden en natuurgebied door richting de Overijsselse Vecht. Daarnaast is de school al geruime tijd bezig om de natuur meer in het onderwijs te integreren. Zo gaan alle groepen 3 keer per jaar met de boswachter op stap en volgen er aansluitende projectweken op.

 

Het gedachtegoed van “Buitenonderwijs Nederland” is dat leren niet rechttoe-rechtaan verloopt. Het is niet een simpel downloaden van informatie. Kennis verwerven is een proces van proberen en corrigeren, van herkauwen en verteren. Het buiten zijn stimuleert leerlingen hun eigen impulsen te volgen. Vaak wordt gedacht dat het hier gaat om natuurlessen in het basisonderwijs. Dat is niet het geval. Buitenonderwijs houdt in dat reguliere vakken structureel gegeven worden in de buitenlucht. Uit vele onderzoeken is gebleken dat buiten leren een positieve invloed heeft op kinderen. Dit uit zich o.a. in het beter vastleggen van kennis, verbetering van de communicatieve vaardigheden,  positieve invloed op de gezondheid en betere cijfers.

In veel omringende landen zien we dat ‘Outdoor Learning’ steeds meer terrein wint in het basisonderwijs. Waar bijvoorbeeld in Engeland de overheid zich actief inzet om ‘Outdoor Learning’ te promoten door leerkrachten en scholen te ondersteunen, zien we dat in Nederland Buiten Leren nog maar net geïntroduceerd wordt.

Het team van leerkrachten van OBS Nieuwebrug heeft dit jaar een trainingsdag gehad om zich op het project voor te bereiden en ze zijn allemaal erg enthousiast over de visie van ‘Buitenonderwijs Nederland’. Dat dit door het hele team gedragen wordt is essentieel, want buitenonderwijs houdt niet in dat men af en toe eens een lesje in de buitenlucht geeft als het weer het toelaat of dat het een keer zo uitkomt. De buitenlessen worden structureel ingepland in het wekelijkse lesaanbod. Het bedrijf  “Ik & Buiten” zorgt voor ondersteunende materialen. Zo hebben de jongste kinderen bijvoorbeeld natuurstenen gekregen met afbeeldingen erop. Deze stenen worden her en der verspreid en van de afbeeldingen die ze vinden moeten ze een verhaal bedenken. Ook kunnen ze dit verhaal weer uitbeelden en de bosrijke omgeving hiervoor als decor gebruiken. Een ander voorbeeld is dat er 10 hoepels achter elkaar op het schoolplein worden gelegd. De kinderen springen hierbij door de hoepels en leren om in het Engels tot 10 te tellen.

 

OBS Nieuwebrug hoopt dat  de organisatie “Buitenonderwijs Nederland” er voor zorgt dat er een kwaliteitsmerk komt voor basisscholen die de buitenlessen structureel aanbieden in hun onderwijsaanbod. Zo zijn er in Nederland o.a. ook certificaten voor ‘groene scholen’ en  ‘gezonde scholen’. Het mooie van het kwaliteitsmerk ‘buitenonderwijs’ is dat het geen ideaal is of een levensbeschouwing dat nagestreefd wordt, maar dat het direct in verbinding staat met de vorm van les geven.

Tot nu toe zijn zowel de leerkrachten, als de kinderen en de ouders van OBS Nieuwebrug erg enthousiast over het project en ze hopen dat zij als een van de eerste basisscholen in Nederland het certificaat ‘school met buitenonderwijs’ zullen ontvangen. Aan de omgeving zal het niet liggen!

Mocht u het willen ervaren, maak een afspraak. OBS Nieuwebrug wil graag haar enthousiasme hierover met anderen delen of kom op de Grote Peuterdag op vrijdagochtend 6 april. Welkom.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten