Oranjevereniging Ommen brengt alternatief ballonnenoplating

Aubade en ballonnen is een vraagstuk wat Nederland al jaren bezig houdt volgens de Oranjevereniging Ommen.Al jaren speelt de discussie, of het in deze tijd nog verantwoord is om ballonnen op te laten die daarna in het milieu terecht komen.
Hoewel de ballonnen van biologisch afbreekbaar materiaal zijn ondervinden de Oranjevereniging steeds meer weerstand.
Omdat de Oranjevereniging graag verantwoord bezig wil zijn en een evenement wil organiseren waar iedereen achter staat, heeft zij in goed overleg met scholen en alle belanghebbende/ deelnemers een alternatief bedacht voor de vervuiling die ballonnen in het milieu te weeg brengen.

De traditie dat kinderen ballonnen oplaten en daarna in het milieu terecht komen, is verleden tijd. In plaats daarvan:
Voor elke school laat de vereniging een grote ballon, ca. 1 meter doorsnede, zweven aan een lang vliegertouw die boven het terrein blijft hangen tijdens de aubade. Hiermee krijgen de kinderen toch nog weer het kleurrijke schouwspel en blijven de herinneringen aan vorige edities bewaard. Ballonnen in de kleuren: rood, wit, blauw en oranje.

Ballonnen worden niet opgelaten, maar na afloop ingehaald en meegenomen naar het feestterrein waar ze de rest van de dag als decoratie dienen. Dus geen vervuiling in de natuur en de ballonnentraditie blijft in stand.

De reacties op het voorstel zijn bijzonder positief ontvangen.
Het gaat om een schone natuur waar we zuinig op moeten zijn is het standpunt van de Oranjevereniging.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten