Aantal eikenprocessierupsen neemt toe

Net als in de rest van Nederland kampt de gemeente Ommen met veel meer eikenprocessierupsen dan andere jaren. Door de hoge temperaturen in de afgelopen periode verloopt de ontwikkeling van de rupsen snel en zijn er op veel plaatsen rupsen met brandharen aangetroffen.

Het gemeentelijk meldpunt krijgt hierover momenteel veel meldingen binnen. Vanwege de toename is het niet haalbaar om de normale procedure, die bestaat uit het ophangen van waarschuwingslinten en het wegzuigen van alle nesten, te hanteren.

In veel eikenbomen komt op dit moment de eikenprocessierups voor. Daarom markeert de gemeente de bomen niet meer met linten. Ook is het niet nodig melding te doen van nesten, behalve als deze voorkomen op plekken waar veel mensen (samen)komen. Alleen op deze plekken worden de nesten weggehaald.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Wat kunt u doen bij klachten?
Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie
Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de site van GGD IJsselland. Hier kunt u ook een informatiefolder van het RIVM downloaden. Voor vragen over gezondheid en de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met het Team Milieu en Gezondheid van de GGD IJsselland op telefoonnummer 0900-2777 777 (lokaal tarief) of milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten