Houtsnijclub in Ommen

Wel eens initialen, of een hartje, in de stam van een boom gekerfd? Of met een zakmes een punt aan een stok gesneden. De  mensen van de Houtsnijclub in Ommen zijn niet op dit niveau blijven steken. Op de tafel liggen fantastische staaltjes van houtbewerking. Chiel Schoenmaker’s buurman maakte hem attent op van deze activiteit van WijZ Welzijn. Zij eerste reactie was: ,,Maar dat kan ik helemaal niet.” Nieuwsgierig geworden ging hij toch maar eens kijken en dat is al weer 18 jaar geleden.  ,,Deze hobby geeft zoveel voldoening. Je leert van elkaar, lost samen probleempjes op. Het is een gezellige club en het is tevens goed voor de sociale contacten.” Dat zijn de andere leden zeer met hem eens.

 

Geduld

Herman Wissink is vanaf 2000 lid en had al ervaring met metaal. Hij maakte bijvoorbeeld een asbak en een brievenstandaard. Metaal en hout is wel verschillend: ,,Het verschil zit in de bewerking. Het luistert zo nauw als je in hout een oog of een oortje vorm moet geven. De fijne motoriek is zo belangrijk. En geduld,” benadrukt Herman.

 

Verschillende diepten

,,Ja, als je weinig geduld of tijd hebt moet je kleine, niet ingewikkelde voorstellingen maken, “ aldus Johannes Rolleman. Hij werkt het hele jaar door aan de tafel of in de schuur aan zijn objecten: “Maar nu is het weer tijd voor de tuin en dat is ook een machtig mooie hobby. Maar ik zal zeker tussendoor blijven snijden.” Hij wijst op een beeld van een hand die een klein kind omvat.  “Het gutsen van verschillende diepten maakt het zo mooi.”

 

Twee linker handen

Johan Haarhuis werkt naar en vanuit de natuur. Voor hem staat een deel van een stam waarlangs ranken klimop hun weg vinden. ,,Ik werk ook  in de vakanties, dan heb ik altijd hout en materiaal bij me.” Voor alle kinderen maakte hij een (bewerkte) wandelstok. Een daarvan, met een handvat dat een geitenkop met een sik leek, heeft hij lang weggestopt. ,,De kleintjes waren bang voor ‘die booskijkende geit.” ,,Ik kan zowel rechts- als linkshandig werken,” vertelt hij. ,,Haha,” lachen de anderen. ,,Johan heeft twee linker handen.”

 

Nieuwsgierig geworden naar de houtsnijclub in Ommen?

Op maandag 1 oktober 2018 is iedereen van harte welkom om tussen 9.30 uur en 11.30 uur vrijblijvend een kijkje te komen nemen en kennis te maken met deze hobby.  De cursisten nemen deze ochtend extra werkstukken mee om te laten zien. Ook zijn ze dan bezig met een nieuw werkstuk. De mogelijkheid bestaat om ter plaatse op te geven voor deze cursus. De kosten zijn 5 euro per keer, dit is inclusief 2x koffie/thee. Wel komen daar dan aanschafkosten van hout en gereedschap bij.

 

De cursus houtsnijden wordt van oktober (start op 8 oktober) t/m april op maandagmorgen om de  14 dagen in de Carrousel, van Reeuwijkstraat 5 in Ommen gegeven.

Voor vragen:

Henk Runherd, Lemele, tel. 0572 – 33 13 08, of

Roel Prins, Hardenberg, tel. 0523 – 27 15 90 (het is mogelijk mee te rijden)

 

Opgeven kan ook bij WijZ Welzijn,

Chevalleraustraat 10
7731 EE Ommen
Tel. 0529 – 71 25 00
E-mail: ommen@wijz.nu

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten