Afscheid

‘Afscheid nemen bestaat niet’, zingt Marco Borsato in een song uit 2004. De realiteit is echter dat er in het leven vaak meerdere momenten zijn van afscheid nemen. Zeker het plotselinge verlies van een naaste kan er behoorlijk inhakken. In een paar dagen tijd moet er dan van alles geregeld worden omtrent een uitvaart.

Daarna en daarnaast komen zaken aan de orde als nalatenschap, erfbelasting en misschien zelfs voogdij als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Allemaal zaken waar je liever niet over nadenkt. ‘Dat overkomt mij/ons toch niet,’ is vooral bij jonge mensen vaak de gedachte. Soms staat er helemaal niets op papier en dat kan grote gevolgen hebben. Dan wordt een afscheid nog pijnlijker, bijvoorbeeld in financiële zin.

Samenlevingscontract

José Dekker is notaris bij Notarispost Ommen. Zij zegt: “Een samenlevingscontract betekent niet dat de samenwonenden automatisch elkaars erfgenamen zijn. Wij geven, als mensen een samenlevingscontract willen laten opstellen, meestal het advies ook meteen een testament op te laten stellen. Zeker als er kinderen zijn en waar het om samengestelde gezinnen gaat. Je wilt er niet aan denken, maar wie gaat de zorg voor de kinderen op zich nemen als er tóch iets gebeurt?”

Slechtnieuwsgesprek

Ook ouderen hebben niet altijd een testament. José: “We krijgen hier regelmatig mensen die kort daarvoor een slechtnieuwsgesprek hebben gehad. Dat kan behoorlijk confronterend zijn. Als mensen te horen hebben gekregen dat hen niet zoveel tijd meer rest, hebben ze in die toch al zo verwarrende tijd wel andere dingen aan hun hoofd dan het nadenken over een testament. Maar het gebeurt zelfs wel, dat we aan het ziekenhuisbed zitten van een terminaal zieke patiënt. Dan moet er op stel en sprong nog iets geregeld worden. Dat is natuurlijk niet prettig; zeker niet bij moeizame familieverhoudingen. Het kan zoveel rust geven als alles van te voren al overdacht en goed geregeld is.”

Levenstestament

José Dekker raadt mensen aan een levenstestament op te stellen. In een levenstestament worden wensen opgenomen voor het geval iemand zelf zijn eigen zaken niet meer kan regelen door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval. Er kan dan iemand aangewezen worden die het volste vertrouwen heeft van degene die het levenstestament heeft opgesteld en die de belangen van hem of haar behartigt. Een voorbeeld: een echtpaar heeft samen een koophuis. De man is vanwege dementie opgenomen in een verpleeghuis. De vrouw wil het huis verkopen, maar voor de verkoop van de echtelijke woning zijn de handtekening van de vrouw én van de man nodig. De man is echter wilsonbekwaam, dus hij mág niet tekenen. Als er een levenstestament is opgesteld kunnen bijvoorbeeld de echtgenote, een of meerdere kinderen of andere familieleden als gemachtigde optreden en kan het huis verkocht worden. Indien er geen levenstestament is, wordt het een zaak van de rechter en gaat er vaak veel tijd verloren. Terwijl het zoveel simpeler kan…

Euthanasieverklaring

Bij een levenstestament kunnen ook een wilsverklaring en een eventuele euthanasieverklaring opgenomen worden, al blijft de huisarts hiervoor het eerste aanspreekpunt. Hoewel er nog heel wat (juridische) haken en ogen zitten aan euthanasie is het inmiddels wel een bespreekbaar onderwerp geworden. Maar ook hiervoor geldt, net als bij veel andere zaken: regel iets en doe dat op tijd. Bij de notaris zetten ze het zwart op wit.

Notarispost Ommen

Artikel delen:
Gerelateerde berichten