Lezing van kunsthistoricus Margaret Breukink: ‘Niets is mooi genoeg voor de arbeider’

Een nieuwe, politiek bewogen generatie architecten vormde een eeuw geleden de Amsterdamse School. Op dinsdag 12 februari om 20.00 geeft kunsthistoricus Margaret Breukink bij Ccoba in de Bibliotheek Ommen een lezing over deze bijzondere stroming in de architectuur. ‘Niets is mooi genoeg voor de arbeider, die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven’ (Michel de Klerk).

De Amsterdamse School begint als een vriendenclub die in 1916 de macht overneemt in het Amsterdamse architectengenootschap Architectura et Amicitia. Hemelbestormers als De Klerk, Kramer, Van der Mey, Staal, Gratama en Wijdeveld hebben grootse politieke idealen. De architectuur van Berlage heeft al een eind gemaakt aan de traditionele, op het verleden geïnspireerde vormgeving, maar is erg zakelijk en sober. In plaats daarvan brengt de jonge Amsterdamse School uitbundige dynamiek en de structuur van de architectuur tot uiting, met expressieve kleuren en materialen en rijke versieringen.

Margaret Breukink studeerde kunstgeschiedenis en was docent aan de Universiteit van Utrecht en de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs in Amsterdam. Vanuit haar liefde voor het vak wil ze ons nieuwsgierig maken, méér laten zien en stapsgewijs bekend maken met de Amsterdamse School.

Toegangsprijs: € 7, bibliotheekleden € 5, vrienden van Ccoba € 3.

Kaarten zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek (tijdens bemande openingsuren, weekdagen na 14.00 uur en zaterdag na 10.00 uur), via www.bibliotheekommen.nl en ter plekke voor aanvang van de voorstelling.

De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek Ommen.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten