College Ommen denkt aan aanleg pontje over de Vecht en verplaatsing oorlogsmonument

Er komt een pontje over de Vecht. De gemeente Ommen ziet kans om ergen binnen de gemeentegrenzen een dergelijke voorziening aan te leggen. Dalfsen heeft al een fietspontje en onder de gemeente Hardenberg is ook in de zomermaanden een pontje aanwezig om fietsers en voetgangers de Vecht over te laten varen. Door Ommen is het pontje over de Vecht al eerder aangedragen als project “Ruimte voor de Vecht”, maar kon in eerste instantie geen overeenstemming bereiken met de grondeigenaren over de locatie. Inmiddels is wel een kansrijke locatie gevonden om het pontje te realiseren. Hiervoor is een incidenteel budget nodig van 185.000 euro. Daarnaast wil Ommen de Vecht nog meer recreatief benutten. In het financieel Kadernota 2020 stelt het college dat de waterrecreatie wel een impuls kan gebruiken en gaat zich daarvoor inspannen samen met belangrijks stakeholders.

Het gemeentebestuur wil onderzoeken of het oorlogsmonument bij het gemeentehuis verplaatst kan worden naar een plek die meer centraal in de samenleving staat. Het gebeeldhouwd herdenkingsmonument bevindt zich aan de muur van het gemeentehuis. Ter herinnering aan de strijd voor de vrijheid tegen de onderdrukking in de oorlogsjaren 1940-1945. Sinds 2015 worden ook alle (71) uit de gemeente Ommen omgekomen burgers herdacht met hun namen bij dit monument. De huidige locatie (boven de ingang van de fietsenkelder) doet naar de mening van het college van B&W onvoldoende recht aan het respect dat dit monument verdient en ook aan de mensen die hiermee worden herdacht.

Voor de viering 75 jaar vrijheid in 2020 trekt Ommen 25.000 euro uit. De doelstellingen van het Nationaal Comité worden door het gemeentebestuur onderschreven. Deze gaan naast educatie ook over de betekenis van vrijheid en de kwetsbaarheid ervan. In het programma is ook een bijzondere viering van vrijheid. In Ommen is een aparte stichting opgericht die zorg draagt voor de diverse activiteiten en feestelijkheden gedurende dit bijzondere jaar. Op basis van het uiteindelijke programma komt het bedrag dan beschikbaar in de vorm van (gemaximeerde) cofinanciering.

De Ommer Bissingh kan voortaan rekenen op een structurele gemeentelijke bijdrage van 20.000 euro. Dat is de helft meer dan waar jaarlijks op gerekend kon worden. Maar dat heeft ge maken dat het Bissinghbestuur heeft aangegeven dat de kosten van het jaarlijkse zomerfeest steeds stijgen. Met het bestuur van de Ommer Bissingh gaat de gemeente een overeenkomst aan voor meerdere jaren. De Ommer Bissingh is al decennia een begrip in Ommen en omstreken. Het is een belangrijke trekker voor de lokale economie en naamsbekendheid van Ommen. De Ommer Bissingh wordt ook voor onze eigen inwoners belangrijk geacht en draag bij tot verbinding en sociale cohesie. Het bestuur van de stichting richt zich ook steeds meer op verbinding en afstemming tussen de evenementen in Ommen. Eerder werden de potjes van de Bissingh gevuld uit bijdrage uit de evenementen- en cultuursubsidies, maar daar wil Ommen nu van af.

Tekst (C): Harry Woertink 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten