Kerstacties Voedselbank Hardenberg / Ommen

In een normaal jaar had de Voedselbank Hardenberg-Ommen rond deze tijd weer een grote winkelactie met medewerking van 10 supermarkten aangekondigd. Maar ook hier gooit corona roet in het eten. Daarom worden er alternatieve acties gehouden door zowel de vrijwilligers zelf als door anderen. Zo houden scholen, kerken, bedrijven en particulieren diverse acties om de voorraden bij de Voedselbank weer aan te vullen.

Roos ter Beek, bestuurslid van Voedselbank Hardenberg-Ommen: “We kunnen nog steeds iedereen die dat nodig heeft een goed gevuld pakket geven, maar de aanvoer van producten vanuit het landelijk distributienetwerk en de lokale winkels wordt wat minder. Dat heeft te maken met de coronacrisis, maar ook met de ‘too good to go-acties’. Het aantal cliënten loopt iets op, dat is altijd zo in de winterperiode. Door corona zijn de aantallen nog niet hard gestegen in het Vechtdal. We helpen nu ongeveer 720 mensen met de 280 pakketten die we wekelijks uitgeven. We verwachten wel dat dit aantal nog gaat stijgen. En dat kunnen we prima aan. Maar we willen wel weer graag voorraden opbouwen. Normaal doen we dat met die supermarktactie is december. Dan hebben we bijna tot aan de zomer voorraden van de lang houdbare producten om uit te putten.”

Winkelacties

Bij twee winkels in Ommen kan wel coronaproof ingezameld worden. Op 28 november zamelen de vrijwilligers producten in bij Jumbo in Ommen. De 2,5 week erna zullen er nog kratten blijven staan en mogen klanten daar hun donaties in doen.

Op de parkeerplaats van Albert Heijn in Ommen staan de vrijwilligers op 12 december met de vrachtwagen klaar om producten in te zamelen.

In navolging van haar zus Iris heeft inmiddels ook de 14-jarige Maud Kleinlugtebeld uit Lemele een actie opgezet. Zij zamelt tot 21 december in haar dorp houdbare producten in voor de Voedselbank Hardenberg-Ommen. Maud roept op: “Doet u mee? Gooi bij de volgende keer boodschappen halen iets van dit lijstje bij uw eigen spullen in het boodschappenwagentje, je merkt het nauwelijks op je kassabon en alle beetjes helpen! Zet naastenliefde om in daden en help mee! Alvast hartstikke bedankt!”

Spontane acties

Naast de supermarktacties zijn ook anderen spontane acties gestart. Ter Beek: “Omdat de voorraden nu hard afnemen en we geen grote winkelacties kunnen houden als anderen jaren, zijn we heel blij met al die inbreng van bedrijven, verenigingen, kerken, scholen en elk ander met het hart op de juiste plek. Zo is er een ondernemer die zelf acties houdt en ons dan partijen aardappelen en wasmiddelen levert, scholen houden acties, een campinghouder schonk ons zijn persoonlijk verdubbelde fooienpot,  een kapper in Hardenberg geeft knipbeurten weg en de serviceclubs Lions zamelen weer Douwe Egbertspunten in, die voor pakken koffie worden geruild. Zonder deze mensen en deze donaties kunnen wij het niet doen. We zijn ze allemaal erg dankbaar!”

Via www.voedselbank-hardenberg.nl is meer informatie te vinden over de Voedselbank Hardenberg-Ommen, onder meer over hoe men zich kan aanmelden of over rechtstreeks doneren.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten