Luisterend over de natuurbegraafplaats

Het knorrende geluid van de houtsnip in het bos, de verre roep van de koekoek en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thuiswerken. Activiteiten zoals excursies en rondleidingen zijn helaas nog niet toegestaan, daar hebben de samenwerkende Natuurbegraafplaatsen van Waarde nu een oplossing voor gevonden; de luisterwandeling.

Bezoekers kunnen met hun eigen smartphone een rondleiding over de natuurbegraafplaats volgen. Op verschillende plekken vertelt een lokale gids over de historie, het natuurgebied en de gedachte achter natuurbegraven, ook het geluid van verschillende vogels maakt deel uit van de audiotour. Het doel van de luisterwandeling is om op een veilige manier dichter bij de natuur te komen.

Nieuwe beleving

‘Het samenstellen van de wandeling was voor ons een heel nieuwe beleving. Je gaat met andere ogen naar je eigen gebied kijken.’, vertelt Monique Kranendonk van natuurbegraafplaats Hoogengraven. “We zijn gewend om mensen rond te leiden en veel te vertellen over de natuur, maar dat mag nu even niet. Toch zien we dat veel mensen ons blijven bezoeken en daarom hebben we nu deze luisterwandeling gemaakt.”

In de afgelopen weken is de luisterwandeling alvast in kleine kring getest, daar kregen we hele leuke reacties op. De wandeling leidt bezoekers onder andere langs heide, stuifzanden, poelen en door het bos. Als je zo’n punt bereikt, dan begint de gids automatisch te vertellen. Op onze website leggen we uit hoe mensen de luisterwandeling kunnen gebruiken. Bij het startpunt kunnen mensen de tour downloaden naar hun telefoon, maar dat kunnen ze ook alvast thuis doen.

Themawandelingen

Monique Kranendonk:’We hoorden laatst dat iemand de wandeling gewoon thuis volgde, met de koptelefoon op. Ze kon haar huis niet verlaten, maar heeft nu het gevoel dat ze ons tóch heeft bezocht. Mooi hè?’ In corona tijd is de belangstelling voor deze duurzame manier van begraven toegenomen. Daarom is de eerste luisterwandeling een rondleiding over de natuurbegraafplaats.

In de toekomst gaat Natuurbegraafplaats Hoogengraven ook verdiepende themawandelingen aanbieden. Bijvoorbeeld over natuurfilosofie of historische herkenningspunten in het landschap. Het is een hele fijne manier om een nieuw natuurgebied te ontdekken, op een andere manier te kijken en vooral: luisteren.

Meer informatie over de luisterwandeling is te vinden op https://www.natuurbegraafplaatshoogengraven.nl/rondleiding/luisterwandeling/

Artikel delen:
Gerelateerde berichten