Foto: Vechtdal Centraal

Vaccinatiegraad covid-19 in Drenthe én Coevorden lager dan bij het rijksvaccinatieprogramma

In de provincie Drenthe is de vaccinatiegraad lager dan verwacht mag worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma. In alle Drentse gemeenten, waaronder dus ook Coevorden, zijn minder inwoners tegen corona gevaccineerd dn verwacht zou mogen worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma.

 

Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum op basis van RIVM-data, waarbij de coronavaccinatiegraad naast die van het rijksvaccinatieprogramma gelegd is.

In de gemeente Hoogeveen wijkt de vaccinatiegraad onder volwassenen het sterkst af van het rijksvaccinatieprogramma (-14,1%). Ook in Assen(-10,9%) en Meppel (-10,1%) zijn veel minder inwoners ingeënt tegen het coronavirus dan verwacht.

Inwoners van Noordenveld komen het meest in de buurt van de vaccinatiegraad die geldt via het rijksvaccinatieprogramma: -4,9% minder inwoners zijn er gevaccineerd tegen corona. In Tynaarlo geldt overigens de hoogste vaccinatiegraad van alle Drentse gemeenten: 90% van de inwoners van 18 jaar en ouder is hier gevaccineerd. Dit is nog wel 5,2% lager dan verwacht mocht worden op basis van het rijksvaccinatieprogramma.

Verspreid door Nederland bevinden zich enkele clusters van gemeenten met een veel lagere vaccinatiegraad onder jongeren dan verwacht. In Limburg bevindt zich bijvoorbeeld zo’n cluster rond de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Hoewel er in Drenthe geen cluster lijkt te zijn, behoort Hoogeveen met een verschil van -40,9% wel tot de negatieve uitschieters in de groep 12 tot en met 17 jaar.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten