Vijf inwoners onderscheiden door het Carnegie heldenfonds Dalfsen

In de gemeente Dalfsen vond op 11 maart een ernstig ongeluk plaats. Meerdere omstanders handelden daadkrachtig waardoor mensenlevens gered zijn. Voor dit handelen kregen Erik de Roo en Sven van Brakel een bronzen legpenning toegekend door het Carnegie Heldenfonds. Daarnaast sprak het Heldenfonds waardering uit voor de inzet van Lizet de Roij, Anne Hendriks en Lars Gruben. De onderscheidingen zijn door burgemeester Erica van Lente uitgereikt tijdens een besloten bijeenkomst eerder deze maand in het gemeentehuis van Dalfsen.

Een busje en een personenauto kwamen op 11 maart 2022 met elkaar in botsing op de kruising Buldersweg/Prinses Beatrixlaan in Nieuwleusen. De personenauto kwam hierdoor in het water terecht. Lars Gruben heeft op zeer adequate wijze de hulpdiensten gealarmeerd. Erik de Roo en Sven van Brakel zijn na het incident onmiddellijk het water ingegaan en hebben de slachtoffers uit de auto bevrijd. Ook is er ondersteuning geboden aan het ambulancepersoneel dat daarna ter plaatse kwam. Lizet de Roij en Anne Hendriks hebben (levensreddende) hulp verleend aan de slachtoffers.

“Deze vijf mensen waren toevallig ter plekke en hebben door daadkrachtig optreden een cruciale rol vervuld in de hulpverlening aan de slachtoffers. Hiermee zijn mensenlevens gered” aldus burgemeester Erica van Lente. “Het is mooi dat het Carnegie Heldenfonds mensen onderscheidt die zich op deze wijze inzetten. Ik ben trots op deze vijf helden die we hiermee in het zonnetje hebben kunnen zetten.” Tijdens de bijeenkomst sprak de burgemeester ook grote waardering uit voor de inzet van politie, ambulancediensten en de vrijwilligers van de brandweer Nieuwleusen bij het ongeval op 11 maart 2022.

De stichting Carnegie Heldenfonds heeft tot doel heldenmoed te bevorderen. Het Heldenfonds staat voor één van de meest bijzondere vormen van burgerschap: met gevaar voor jezelf het leven van een ander redden. Het fonds kent onderscheidingen toe aan mensen die zich op deze wijze hebben ingezet.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten